WAVE (WAter Vision@fEstivals)

Festivals willen recycleren

Gedurende de zomerperiode vinden er heel wat festivals plaats. Tijdens deze evenementen verbruiken de duizenden festivalgangers en het omkaderend personeel heel wat leidingwater en drinkwater via PET-flessen, én wordt er heel wat afvalwater gecreëerd.

De ervaring leert dat festivalorganisatoren van kleine en middelgrote festivals weinig zicht hebben op hun waterstromen en waterhuishouding. Tegelijk willen organisatoren zich steeds meer inzetten om zich als duurzaam festival te profileren.

Daarom hebben de creatieve geesten van Dranouter Festival, Universiteit Gent, Vlakwa, BOSAQ en Tuincreatie Wouter Igodt het project Water Vision @ fEstivals (WAVE) opgezet. Het doel van dit project is om een beter zicht te krijgen op de waterhuishouding van festivals en hoe we die duurzamer kunnen organiseren.

Concreet willen we de volledige watercyclus van het middelgrote Dranouter festival in kaart brengen. Daarbij focussen we op 6 doelstellingen: een duurzaamheidsscan uitvoeren, de waterhuishouding in kaart brengen, een duurzamer afvalwaterbeheer implementeren, de ruimtelijke indeling optimaliseren voor een efficiëntere watertoevoer en -afvoer, een pilootproject voor de terugwinning van grondstoffen en drinkwater uit urine en een onderzoek naar alternatieven voor PET-flessen en wegwerpbekers.

Met dit project hopen we ook een voorbeeldfunctie in te nemen en een rechtstreekse positieve, duurzame invloed uit te oefenen op het gedrag van festivalgangers en andere festivalorganisatoren.

Folkfestival Dranouter

Partners Universiteit Gent, Tuincreatie Wouter Igodt, BOSAQ, Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa)

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling ›

Thema's Preventie / Levensduurverlenging › Recyclage / Upcycling ›

Sectoren Water › Cultuur / Evenementen ›

Resultaat
  1. We lieten een duurzaamheidsscan uitvoeren door de UGent om zo op vlak van watergebruik, energieverbruik en afvalbeheer de best beschikbare praktijken te identificeren en hiervoor een economische evaluatie te maken.
  2. Om een beter zicht te krijgen op onze waterhuishouding werd een waterscan uitgevoerd die de verschillende waterstromen op het festivalterrein en hun debieten uitgebreid in kaart bracht.
  3. We zijn erin geslaagd festivalgangers ‘Dranouter water’ aan te bieden: regenwater ter plekke gezuiverd door een installatie op zonne-energie. Ook voerden we een succesvol proefproject met recuperatie van nutriënten én drinkbaar water uit afvalwater (urine).
  4. We hebben sterk ingezet op een goede disseminatie, zowel tijdens het festival naar de bezoekers toe, als tijdens overlegmomenten met andere festivalorganisatoren. In de lokale en nationale pers zijn ook verschillende artikels en reportages verschenen.