Water on Stage

toekomstgericht lokaal waternetwerk voor Hertogensite in Leuven

In tijden van urbanisatie, langere droogteperiodes en intensere neerslag door de klimaatwijziging neemt het belang van een doordacht watermanagement met circulair gebruik van alternatieve waterbronnen, zoals grijs water en regenwater, aanzienlijk toe.

Dankzij grootschalige reconversies van stadswijken is actie op relatief korte termijn mogelijk. Zo vormt de Hertogensite in Leuven, één van de grootste nieuwe binnenstedelijke ontwikkelingen (6ha) van Europa, een uiterst geschikte locatie voor een zichtbaar referentieproject.

Via het project Water on Stage wil de onderzoeksinstelling VITO, in samenwerking met drinkwaterbedrijf De Watergroep, projectontwikkelaar Resiterra en tuin- en landschapsarchitect Atrium.Green een ontwerp opstellen voor een toekomstgericht, duurzaam waternetwerk op de site.

Het doel van dit project is onderzoeken hoe we water op een slimme en schone manier opnieuw meer kunnen integreren in het stedelijk weefsel. We willen inzichten verstrekken over de mogelijkheden voor waterbesparing, lokale en circulaire waterzuivering en het optimaal inzetten van regenwater binnen stadsontwikkelingsprojecten.

Het finale ontwerp van het project leverde een gedeeltelijk decentraal waternetwerk op met aandacht voor zowel technologische, economische, sociale als wetgevende aspecten. Het omvat onder meer het inzetten van alternatieve waterbronnen voor toiletspoelingen (preferentieel vacuümtoiletten) en voor vijf nieuwe groenblauwe buitenzones gericht op comfort, beleving en de reductie van lokale hittestress.

VITO

Partners Resiterra nv, De Watergroep, Atrium Green

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining › Lokaal ›

Sectoren Bouw › Water ›

Resultaat
  1. We werkten stapsgewijs en op iteratieve wijze een lokaal waternetwerk uit, met telkens evaluaties op basis van waterbalansen, kosten-batenoefeningen en rekening houdend met sociale en wetgevende aspecten.
  2. Het finale ontwerp omvat een waternetwerk dat op jaarbasis een totale besparing van 3,7 miljoen liter leidingwater (30%) oplevert dankzij het (her) gebruik van hemelwater en grijswater, de plaatsing van vacuümtoiletten, ...
  3. Het ontworpen waternetwerk telt vijf groenblauwe recreatieve buitenzones voor het verlagen van de hittestress en een aangenamere buitenbeleving.
  4. We maakten een monitorings- en communicatieplan op voor de verdere opbouw van het waternetwerk. Het stelt welke opvolging en sturing nodig is in de volgende fases en hoe we resultaten op behapbare wijze kunnen communiceren naar operatoren, bewoners en geïnteresseerden.