Urban Biorefinery

Circulaire businesscase voor de valorisatie van koffiegruis en broodresten

Het inwonersaantal van steden blijft groeien en dat creëert nieuwe vraagstukken op vlak van afvalbeheer. Het wordt een steeds grotere uitdaging om voor biomassa-afvalstromen zoals voedselresten, houtafval en groenafval hoogwaardige bestemmingen te vinden.

Met het project Urban Biorefinery (URB) wil GLIMPS.bio een antwoord vinden op de uitdaging van biomassa-afval in de stad. We willen een concreet realiseerbare businesscase ontwikkelen rond koffiegruis en broodresten: twee stedelijke, organisch-biologische afvalstromen waarmee iedereen wordt geconfronteerd en die veel potentieel bieden qua hoogwaardige valorisatie.

Voor beide stromen zochten we uit welke circulaire toepassingen technisch en economisch haalbaar zijn en voldoende potentieel hebben om ze op grote schaal uit te rollen. In samenwerking met verschillende partners deden we labotesten, ontwikkelden we prototypes, zochten we extra financiering en bouwden we aan een businesscase.

In de case rond koffiegruis focussen we op het inzamelen, drogen, en persen van koffiegruis tot koffie-olie.

In de case rond broodresten werken we binnen een R&D-traject aan de ontwikkeling van biopigmenten op basis van broodresten, om zo een duurzame kleurtoepassing te ontwikkelen voor de textielindustrie.

Glimps

Partners Suez R&R Belgium, IVAGO

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining › Bio-massa ›

Sectoren Bio-Economie ›

Resultaat
  1. We hebben een proces ontwikkeld om koffiegruis in te zamelen, te drogen en te persen tot koffie-olie en perskoek. Daarmee kunnen we tot 100 kg nat koffiegruis per dag verwerken op een professionele en kwalitatieve manier.
  2. In samenwerking met een zeepziederij ontwikkelden we verschillende prototypes van een vaste koffiezeep op basis van circulaire koffie-olie. Eind 2021 realiseerden we een eerste productie en verkoop van 500 stukken zeep.
  3. We hebben samen met een Gentse start-up een eerste succesvol R&D-traject doorlopen om duurzame biopigmenten te produceren uit broodresten, door gebruik te maken van schimmels en gisten. In 2022 voeren we verdere opschalingstesten uit.
  4. We zijn volop bezig met het testen van het biopigment uit broodresten voor de kleuring van textiel. Er werd extra financiering aangevraagd bij VLAIO voor verder R&D.