Uitwisbare inkten voor circulaire folies

Verpakkingen anders bedrukken voor minder waardeverlies bij recyclage

Een aanzienlijk deel van folieverpakkingen, zoals folieverpakkingen van pallets of de multipacks van drankverpakkingen, wordt bedrukt. Die bedrukking zorgt echter voor een waardedaling van de folie bij recyclage omwille van de mix aan kleuren. 

Bedrukkingen bannen ligt moeilijk, want veel producenten gebruiken de verpakkingen voor marketingdoeleinden. Er werden ook al pogingen ondernomen om kunststofverpakkingen te ontinkten, vertrekkende van bestaande inkten en bedrukkingsprocédés, maar die technologie bleek in de praktijk erg duur en verstoort ook vaak het recyclageproces. 

Aanvankelijk wilde Valipac binnen dit project samen met een inktproducent, een verpakkingsfabrikant, een verpakker, een recyclagebedrijf en een afvalinzamelaar een volledig nieuwe bedrukkingstechniek creëren die ontinkten wel haalbaar maakt. Die weg was echter economisch niet rendabel, en ondertussen bleek dat bestaande ontinktingstechnieken steeds beter en kostenefficiënter werden. 

Daarom gaven we een andere wending aan het project en gingen we onderzoeken hoeveel bedrukking (percentage oppervlakte) aanvaardbaar is om het geproduceerde recyclaat te kunnen gebruiken voor gelijkaardige folieverpakkingen, en vanaf wanneer dat niet meer het geval is. Die informatie willen we later o.a. gebruiken bij het opstellen van de design-for-recyclingrichtlijnen. 

Valipac

Partners Morssinkhof-Rymoplast bv, Oerlemans Packaging bv, Suez, TOYO Ink ARETS, Wienerberger, Fost Plus vzw, Aldoplastic Gmbh

Organisaties Bedrijfwereld › Social Profit ›

Thema's Herstel / Remanufacturing › Verpakkingen ›

Sectoren Chemie / Kunststoffen ›

Resultaat
  1. Door onbedrukte folies te combineren met een bedrukte banderol kunnen we marketing verzoenen met duurzaamheid. De folie wordt gerecycleerd tot nieuwe transparante folie, terwijl de banderol wordt gerecycleerd tot andere hoogwaardige producten die geen transparantie vereisen. 
  2. We konden aantonen dat we zelfs met bedrukte films en folies nog steeds transparante folies kunnen maken, op voorwaarde dat de bedrukking beperkt blijft tot ongeveer 10% van het totale oppervlak. Dit komt overeen met een 90/10-balen kwaliteit. 
  3. We hebben aangetoond dat 80/20-balen ook verwerkt kunnen worden tot hoogwaardige eindproducten die aan alle fysieke eisen voldoen. Ze zijn wel minder transparant, maar in de meeste toepassingen kan men zich de vraag stellen of die volledige transparantie wel nodig is.