TOP-atelier

Textielproducten krijgen een nieuw leven

Via het project TOP-atelier (Textiel Omschakeling Procesatelier) wil het opleidingsfonds van de Belgische mode- en confectie-industrie bouwen aan een professionele productieketen voor de verwerking en herbestemming van textielproducten. Dat gebeurde op basis van een samenwerking tussen diverse partners uit de mode- en confectiesector, elk met hun specifieke bijdrage en ervaring.

Zo gingen we in zee met verschillende Vlaamse confectieateliers die hun knowhow en machinepark ter beschikking stelden van ontwerpers, waarmee zij textielreststromen een creatieve herbestemming gaven. Er werden nieuwe mogelijkheden gecreëerd en uitgetest in de praktijk en we onderzochten ook welke businessmodellen die ideeën levensvatbaar kunnen maken.

De resultaten van deze samenwerking maken duidelijk welke technologieën, criteria en systeemaanpassingen nodig zijn om textiel een vlotte, duurzame, kwaliteitsvolle én betaalbare herbestemming te geven.

Tijdens het atelier legden we ook de focus op kennisuitwisseling en transparantie. Op die manier kan iedereen zo veel mogelijk van elkaar leren. Om al die kennis door te geven en iedereen van de ontstane knowhow te laten meegenieten, wordt er momenteel een tool ontwikkeld voor de TOP-atelierwebsite.

IVOC vzw

Partners Creamoda vzw, Prospex Institute vzw, KOMOSIE vzw, DOEK vzw

Organisaties Social Profit ›

Thema's Herstel / Remanufacturing › Businessmodellen ›

Sectoren Textiel en Mode / Maakindustrie ›

Resultaat
  1. We hebben zowel designers als verschillende spelers uit de textielindustrie laten kennismaken met het upcyclingproductieproces en de bijhorende inzichten, nieuwe werkwijzen en opschalingsmogelijkheden.
  2. We hebben consumenten gesensibiliseerd over het belang van upcycling door goed te communiceren via verschillende kanalen (social media, website …) en door hen actief te betrekken in ons verhaal, bijvoorbeeld bij de waardebepaling van producten.
  3. Dankzij dit project zijn er blijvende samenwerkingen ontstaan tussen designers en de industrie (bijvoorbeeld met Ecoso en Indecor De Pauw) en tussen designers onderling.
  4. Door middel van Gerber Technology werd een innovatieve snijmethode ontwikkeld waarmee we digitaal nieuwe patroononderdelen en vormen kunnen snijden uit afgewerkte kledingstukken. Over deze snijmethode is ook een online gids beschikbaar.