STACKS

Van aardappelzetmeel tot ecologische bouwmaterialen

Uit heel wat landbouwgewassen gebruikt in de voedingsindustrie vloeien nog aanzienlijke hoeveelheden zetmeelhoudende reststromen. Binnen de aardappelteelt bijvoorbeeld blijkt dat zowat de helft van de geteelde aardappelen niet tot bij de consument geraakt. Bovendien levert het verwerkingsproces van geschikte aardappelen onvermijdelijk ook nog heel wat zetmeelhoudende reststromen. Die worden vaak gewoon vergist. 

Met het project STACKS wil UC Leuven onderzoeken of die reststromen geschikt zijn voor de ontwikkeling van bouwmaterialen, om ze op die manier hoogwaardig te hergebruiken in de bouwsector. 

Concreet hebben we in dit project zetmeelhoudende reststromen afkomstig van Agristo en Dossche Mills gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw bio-ecologisch materiaal met de geschikte fysische en mechanische eigenschappen. We hebben ons gefocust op hoe we uit dat materiaal bouwstenen en decoratieve wandtegels kunnen vervaardigen. Ook productdesigner Nathan Vrebos droeg zijn steentje bij, en bevestigde de brede inzetbaarheid van het materiaal door er verschillende interieuritems mee te maken. 

UC Leuven

Partners Agristo, Duynie Holding, MEAM, KU Leuven, Kamp C, vzw Z33

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling ›

Thema's Recyclage / Upcycling › Bio-massa ›

Sectoren Bouw › Voedselketen ›

Resultaat
  1. We slaagden erin om bio-ecologische bouwstenen en wandtegels te maken op basis van aardappel- en graanreststromen. We ontwikkelden een degelijk basismateriaal, dat nog verder onderzocht en geoptimaliseerd kan worden. 
  2. Onze robuuste, bio-ecologische bouwstenen zijn bewerkbaar en vorstbestendig. De ontwikkelde tegels hebben een hoge slagkracht en kunnen daardoor dienst doen als decoratieve wandtegel. 
  3. Gedurende de looptijd van het project hebben we de waterbestendigheid van het materiaal aanzienlijk verbeterd door een impregnerende coating toe te passen. 
  4. In samenwerking met productdesigner Nathan Vrebos werd ons nieuwe materiaal gebruikt voor de creatie van verschillende design interieurobjecten. Zo werd er succesvol een kruk, tafel en paneel gemaakt.