ReDESign

Recycleerbare, duurzame en effectieve signalisatie

Vandaag zijn de meest courante informatieborden voor binnengebruik op basis van PVC. Het grootste deel daarvan wordt niet opgehaald en gerecycleerd, maar eerder gedirigeerd naar minder duurzame verbranding. PVC-deeltjes die terechtkomen in de afvalstroom van gemengde kunststoffen hebben een erg nefast effect op het recyclageproces. Ook de voetafdruk van PVC is, op vlak van Global Warming Impact, erg hoog.

Universiteit Gent boog zich samen met ontwerp- en communicatiebureau Karakters en een aantal partners over dit probleem met het ReDESign-project. De hoofddoelstelling: duurzamere, effectieve en recycleerbare alternatieven vinden voor de courant gebruikte informatiedragers in een binnenomgeving.

Het project telde drie grote onderzoeksvragen:

Ten eerste, bestaan er alternatieven voor de courante PVC-informatiedragers, die even kwaliteitsvol zijn?

Ten tweede, zijn die alternatieven recycleerbaar? Kunnen we het basisproduct herwerken tot opnieuw hetzelfde product (closed loop recyclage) of tot een ander product (open loop recyclage)? We onderzochten daarbij ook de impact van de inkt op het recyclageproces én of de alternatieven in een bestaand recyclageschema op industriële schaal passen. Slechts dan kan er sprake zijn van een circulair materiaal.

Ten derde, zijn de alternatieven ecologisch en economisch voordelig en voldoen ze aan de definitie duurzaam? We voerden daarbij een beperkte kostprijsanalyse uit gekoppeld aan een analyse van de levenscyclus. Ook de milieuimpact werd uitgebreid onderzocht. We vergeleken de alternatieve informatiedragers met de meest courante PVCinformatiedrager.

Universiteit Gent

Partners Stadsbestuur Gent, Karakters BVBA

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling › Overheid ›

Thema's Preventie / Levensduurverlenging › Recyclage / Upcycling ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. Informatiedragers op basis van polypropyleen (PP) vormen een volwaardig alternatief voor PVC-informatiedragers.
  2. De alternatieve PP-informatiedragers zijn recycleerbaar volgens zowel open als closed loop recyclage. Die afvalstroom past ook in een bestaande recyclagestroom in een gevestigde recyclage-industrie.
  3. Ontinkten van de bedrukte materialen verbetert de kwaliteit van het gerecycleerd product, maar heeft een negatieve invloed op de ecologische voetafdruk. Daardoor geven we voornamelijk voorkeur aan open loop recyclage.
  4. PP-informatiedragers zijn ecologisch ruim voordeliger dan PVC. Een kartonnen informatiedrager heeft (als panel) een nog groter ecologisch voordeel, maar is niet zo kleurvast of robuust. Wat betreft kostprijs staan karton en PP op de eerste plaats; PVC is ruim de helft duurder.

Gerelateerde cases

 

11/01/2018

 

11/01/2018

 

11/01/2018

 

28/09/2017