Prototyping circulair

Een biomakerspace voor jonge ontwerpers

Binnen circulaire economie spelen zowel biologische als technologische materiaalstromen een belangrijke rol. In ontwerp- en ingenieursopleidingen ligt de focus echter voornamelijk op technische materialen. 

Met dit project wil de design.nexus onderzoeksgroep van UGent Campus Kortrijk, in samenwerking met Glimps en switchrs, daarin verandering brengen. We gaan op zoek hoe we biodesign en een circulaire mindset kunnen implementeren in het curriculum van designstudenten. Zo willen we een nieuw leerkader ontwikkelen waarin de volgende generatie industrieel ontwerpers opgeleid wordt in de circulaire economie en kennis maakt met biomaterialen. 

We vertrekken vanuit het epicentrum van de ontwerpopleiding: het atelier. In het ontwerpatelier van de toekomst worden lokale organische reststromen samengebracht en omgevormd tot nieuwe biomaterialen en prototypes die op het einde van hun leven composteerbaar zijn of kunnen dienen als grondstof. Om dit atelier van de toekomst een plek te geven, breidde we de werkplaats van Campus Kortrijk uit met een nieuwe biomakerspace. 

In de biomakerspace krijgen studenten toegang tot alle tools en handleidingen om zelf nieuwe materialen te ontwikkelen en ermee aan de slag te gaan. Tegelijk ontwikkelen we via dit atelier een nieuw kader waarin de volgende generatie industrieel ontwerpers opgeleid wordt met biogebaseerde materialen en circulaire economie in het achterhoofd. 

De opzet is niet zozeer om baanbrekende materiaalinnovaties te faciliteren, maar eerder om het onderzoek uit de (nog vaak gesloten) labo’s te halen en in handen van ontwerpers te geven. 

Universiteit Gent

Partners Glimps, switchrs

Organisaties Kennisinstelling ›

Thema's Jobs / Vaardigheden › Bio-massa ›

Sectoren Bio-Economie ›

Resultaat
  1. We hebben een biomakerspace opgezet in de UGent Campus Kortrijk, toestellen en materialen aangekocht om de plaats in te richten, handleidingen geschreven en docenten en studenten opgeleid. 
  2. Om studenten te inspireren om met circulaire biomaterialen te prototypen, creëerden we een circulaire biogebaseerde materialenbibliotheek met zowel zelfgemaakte materialen als biogebaseerde materialen die al op de markt zijn. 
  3. We hervormden het curriculum van de opleiding industrieel ontwerpen (UGent), met meer focus op duurzaamheid in de bredere zin van het woord (economie, mens, planeet, systeemdenken, circulaire economie ...). 
  4. We hebben veel ingezet op de disseminatie van onze projectresultaten. Zo schreven en publiceerden we twee papers, organiseerden we workshops voor docenten design in Vlaanderen en voor burgers …