ProReMat

Bouwmaterialen recycleren en hergebruiken

Als bouwbedrijf koopt Groep Van Roey jaarlijks een groot aantal bouwsystemen en -producten in. Binnen ons engagement om deel te nemen aan de Green Deal Circulair Aankopen (GDCA) hebben we de ambitie om twee projecten circulair aan te kopen.

In dat kader willen we samen met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) onderzoeken hoe we bij aankoopprocedures meer kunnen inzetten op bouwmaterialen die al eens gebruikt zijn, of die een hoger aandeel gerecycleerd materiaal bevatten dan de standaard producten die we inkopen. Daarom hebben we het project ProReMat opgestart. Dat staat voor Procurement of Recycled and Reused construction Materials.

Onze onderzoek werd opgedeeld in vier concrete onderzoeksvragen: Welke alternatieve, circulaire bouwmaterialen zijn vandaag beschikbaar op de markt? Voldoen de alternatieven aan de gevraagde kwaliteitsgaranties? Zijn de alternatieven prijstechnisch concurrentieel t.o.v. de standaardproducten? En welke aanpassingen aan het regelgevend kader kunnen hergebruik van materialen en gebruik van gerecycleerde materialen bevorderen?

De onderzoeksvragen werden ook getoetst aan de hand drie concrete bouwdossiers: de nieuwe basisschool in Niel, De Hoorn in Leuven en Cure in Eindhoven.

Groep Van Roey, WTCB

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining › Recyclage / Upcycling ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. De screening van de circulaire bouwmarkt resulteerde in een online databank met alle bestaande aanbieders van circulaire producten, projecten en platformen. Dat is een nuttige tool die hopelijk verschillende actoren in de sector op weg zal helpen.
  2. De kwaliteit van circulaire bouwmaterialen is momenteel moeilijk in te schatten. Het aandeel recyclaat in gerecycleerde materialen is vaak niet gekend en de kwaliteit van hergebruikt materiaal is niet formeel beoordeeld.
  3. De kost van ‘reverse logistics’ en de afschrijving van de investering voor het recyclageproces maken gerecycleerde materialen vaak duurder dan producten uit virgin materiaal. Het recyclageproces heeft nog geen schaalvoordeel om concurrentieel te zijn.
  4. In het projectrapport formuleren we een reeks aanbevelingen over hoe het beleid in België hergebruik en recyclage in de bouw meer kan stimuleren. We zullen een actieve rol opnemen om die aanbevelingen op verschillende beleidsniveaus te presenteren.