Polypropyleen Circulair

Pleidooi voor recyclage en hergebruik van polypropyleen

Tegenwoordig bevatten ontzettend veel producten de grondstof polypropyleen (PP). Europese bedrijven gebruiken jaarlijks 10,3 miljoen ton primair PP, onder meer in de (wegen)bouw, de industrie, de landbouw, de textielindustrie en voor de productie van gereedschap, elektro, verpakkingsmateriaal en zo veel meer. Doorgaans komen die producten aan het einde van hun leven bij het restafval terecht en worden ze verbrand. Slechts een beperkte hoeveelheid PP wordt vandaag gerecycleerd en lokaal gebruikt.

Daar wil Centexbel met het project Polypropyleen Circulair iets aan doen. Zo voeren we onderzoek naar de mogelijkheid om PP-afval of PP-nevenstromen uit productieprocessen cross-sectoraal in te zetten. We willen zicht krijgen op de omvang van de PP-stromen en op de chemische kenmerken om na te gaan of we bepaalde PP opnieuw als grondstof kunnen inzetten.

Verder zal het belangrijk zijn om PP-producten selectiever te kunnen inzamelen, sorteren en recycleren. Zo verbetert de kwaliteit van de PP-recyclaten en kunnen we er lokaal nieuwe en waardevolle producten mee maken.

De resultaten van dit onderzoek willen we met alle actoren binnen de PP-waardeketens delen om ze zo goed mogelijk te informeren en sensibiliseren, en mogelijke knelpunten bespreekbaar te maken.

Centexbel

Partners Federplast.be, Plarebel, Agoria, Sirris, Go4Circle, Essenscia

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling ›

Thema's Recyclage / Upcycling ›

Sectoren Chemie / Kunststoffen ›

Resultaat
  1. We hebben de mondiale én Belgische context en uitdagingen, via intensieve bevragingen van bedrijven, in kaart gebracht. Nagenoeg 200 van 900 Belgische bedrijven die polymere producten (kunststoffen, textiel …) produceren, verwerken of recycleren, doen dit op basis van polypropyleen.
  2. Ecodesign, productontwerp gericht op een circulaire levensweg, kan de recyclage van producten en het gebruik van recyclaten versnellen. We organiseerden hierover verschillende opleidingssessies. Een aantal bedrijven hebben hun focus op ecodesign en aangepaste verdienmodellen al aanzienlijk verscherpt.
  3. We onderzochten uitvoerig de inzetbaarheid van PP-recyclaten. Zo werkten we controletechnieken uit om de kwaliteit en eigenschappen van recyclaten te bepalen. Bedrijven kunnen dan beter nagaan of ze voor bepaalde toepassingen recyclaten in plaats van virgin materiaal kunnen gebruiken. We ontwikkelden ook een speciale matrijs om leveranciers van recyclaat spuitstukken te geven die de look en feel van PP beter kunnen aantonen, zodat bijvoorbeeld ontwerpers er beter mee aan de slag kunnen.
  4. Veel bedrijven die een rol spelen in de PP-waardeketens kennen nu dankzij dit project de weg naar geschikte ondersteuning voor hun circulaire projecten. Bovendien hebben alle partners in dit project elkaar beter leren kennen en begrijpen zij nu ook de specifieke uitdagingen de complexiteit van PP-recyclage.

Gerelateerde cases