OSBS

Een Open Source BouwSysteem van coöperatief beheerde circulaire bouwelementen voor beter leefbare woningen

De vraag naar woningen stijgt, maar de ruimte raakt op. Bovendien heeft ons huidige gebruik van bouwmaterialen een grote impact op het milieu. De vraag dringt zich op: hoe kunnen we met meer mensen beter gaan wonen?

Labland vzw is een team van burgers, onderzoekers en bouwprofessionelen die die vraag tracht te beantwoorden en oplossingen zoekt om wonen ecologischer, kwalitatiever en betaalbaarder te maken. Zo experimenteren we, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, Open Structures studio, Labeur, Wooncoop en de Erasmus Universiteit Rotterdam, met een nieuwe manier van bouwen: de Circulaire en Coöperatieve Open Bouwmethode (COB). Dat is een modulair bouwmodel dat toelaat voordelige woningen te bouwen die aanpasbaar zijn aan de veranderende woonwensen van de bewoners, en dat zonder materiaalverspilling.

Daarbij hechten we veel belang aan het coöperatieve aspect: samen kennis opbouwen zodat aannemers als een team kunnen samenwerken, een coöperatief, efficiënter financieel beheer en onderhoud van woningen …

Ook werken we volgens het principe van open source: alle informatie over COB is vrij beschikbaar voor iedereen. Hoe meer mensen ermee aan de slag gaan, hoe meer kennis er wordt gedeeld en hoe sneller de bouwmethode kan evolueren en verbeteren.

Om mensen te inspireren en blijven te experimenteren, ontwikkelden we eveneens een mobiele demowoning volgens de principes van COB.

Labland vzw

Partners Wooncoop cvba, Nikolaj De Meulder (architect), Mathieu De Schryver (architect), VUB Architectural Engineering, Labeur vzw, OS_Studio, EURAC BV (Erasmus happiness Economics Research Organization)

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling › Social Profit ›

Thema's Ontwerp › Businessmodellen ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. We ontwierpen de basis van een nieuwe bouwmethode: de Circulaire en Coöperatieve Open Bouwmethode, waarmee we woningen kunnen afstemmen op de veranderende woonnoden en -wensen van bewoners, zonder materiaalverspilling.
  2. Volgens de principes van COB creëerden we een demowoning uit modulaire bouwelementen met volledig aanpasbaar interieur: Studio16. Daarmee willen we bewoners, architecten, bouwheren en lokale besturen de voordelen tonen van circulair en coöperatief bouwen.
  3. Via een enquête gedurende dit project konden we aantonen dat mensen langer gelukkig blijven in aanpasbare woningen. Dit is een doorslaggevend argument om bouwheren te overtuigen om voor COB te kiezen en circulair te bouwen.
  4. Met dit project konden we demonstreren dat we modulaire bouwcomponenten kunnen vervaardigen uit sloopmaterialen. Zo werden onder andere gerecupereerde houten roosteringsbalken omgebouwd tot houten kolommen.