We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Na het oogsten gaat ongeveer de helft van de groenten en fruit verloren tijdens het bewaren. De oorzaak is de klassieke bewaarmethode: de omgeving wordt niet optimaal gemeten en aangepast waardoor veel producten toch rotten. Optiflux ontwikkelde daarom een nieuwe methode die constant de omgeving meet en het klimaat in de koelcel automatisch optimaliseert.
De Verenigde Naties voorspellen dat we in 2030 met acht miljard bewoners op de planeet zullen zijn. dat betekent dat de vraag naar voedsel enorm zal toenemen. Groenten en fruit vormen de basis van ons dieet, maar na de oogst, tijdens het transport en de verdeling van producten, gaat er zo’n 50 procent van de opbrengst verloren.
Om fruit en groenten te bewaren, gebruiken bedrijven in de landbouwsector op dit moment controlled atmosphere systems. Toch zorgen die systemen er niet voor dat de concentratie zuurstof, CO2 en nitrogeen samen met de temperatuur optimaal zijn en gaat er nog steeds veel verloren. Daarom ontwikkelde Optiflux een systeem dat veranderingen in kwaliteit voorspelt en daardoor een optimale bewaaromgeving creëert. Dat gebeurt aan de hand van een meetmethode en softwarealgoritmes die continu de omgeving in de koelcel meten en verwerken. Het systeem doet automatisch de nodige aanpassingen. Het resultaat: fruit en groenten behouden hun hoogst mogelijke kwaliteit, zelfs na bewaring. Bovendien verbruikt het systeem 10% minder energie dan klassieke methodes.
Om het systeem te testen, bouwde Optiflux samen met de Postharvest Group van KU Leuven en het Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten een testinfrastructuur. In 2022 werd Optiflux verkozen tot Limburgse startup van het jaar.
Optiflux
Partners Postharvest Group KU Leuven, Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten
Organisaties Bedrijfswereld › Kennisinstelling ›
Sectoren Bio-Economie ›