OpenStructures

Educatieve tools voor circulair ontwerp en gebruik

OpenStructures (OS) is een ontwerpmethodologie voor open modulair en collaboratief bouwen. Het faciliteert circulaire materiaalstromen en het hergebruik en herstel van componenten. Door al tijdens de ontwerpfase rekening te houden met toekomstige aanpassingen, genereert OS bouwcomponenten die op grote schaal uitwisselbaar zijn en voorwerpen die oneindig kunnen worden aangepast en hersteld.

Met dit project willen we een breed publiek laten kennismaken met de methodologie, zodat het systeem verspreid wordt in heel Vlaanderen. Daarom ontwikkelden we een reeks educatieve bouwpakketten gericht naar verschillende doelgroepen. Het doel is om een zo ruim mogelijk publiek al spelenderwijs te sensibiliseren en te leren hoe we meer circulair kunnen denken en doen.

In samenwerking met Kunstencentrum Vooruit, Design Museum Gent, het KASK en de bib Oostende hebben we trajecten met bijhorende workshopformules uitgestippeld, toegespitst op vier doelgroepen: schoolkinderen, studenten, museumbezoekers en burgers. Dat resulteerde in vier verschillende bouw- en ontwerpkits, telkens afgestemd op de specifieke competenties van elke groep. Alle kits en onderdelen werden door zowel deelnemers als begeleiders op locatie getest en geëvalueerd.

OS.Family

Partners Kunstencentrum Vooruit, Design Museum Gent, KASK – Koninklijk Conservatorium van de HOGENT-Howest

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Ontwerp › Businessmodellen ›

Sectoren Meubelen & Interieur / Maakindustrie ›

Resultaat
  1. De OS_Modular games zijn zes speeldozen met zo’n 300 onderdelen gericht op kinderen van de lagere school. De kits werden uitgetest in een viertal workshops in de bibliotheek van Oostende en in Arts & Basics for Children in Brussel.
  2. De OS_Playstation 2.1, bestaande uit vier vloercomponenten en zo’n 400 bouwblokken, is gericht op de museumbezoeker en werd in de zomer van 2021 opgesteld als een semipermanente installatie in het Design Museum in Gent, met en zonder begeleiding.
  3. De OS_Mobile Archive Unit is een mobiele workshopkit voor het hoger onderwijs. Door nieuwe ontwerpen te ontwikkelen op basis van bestaande onderdelen maken studenten kennis met de basisprincipes van circulair ontwerpen en co-auteurschap.
  4. De OS_StarterKits bestaan uit een lampje dat ombouwbaar is tot kruk en een schraag die om te bouwen is tot lamp (en omgekeerd). Die kits zijn gericht naar de gewone burger en werden uitgetest door middel van twee workshops in de Vooruit in Gent.