Ontspruitende spruitkoolstokken

Productieresten uit spruitjes worden grondstof

De teelt van spruitjes is onlosmakelijk verbonden met ons land. Jaarlijks wordt in Vlaanderen 63.750 ton spruiten geproduceerd op 2.550 ha land. Na de oogst blijft er per hectare nog zo’n 18 tot 25 ton spruitkoolstokken over. Die worden achtergelaten op het veld als bodemverbeteraar, of eventueel ingezet als veevoer

Met dit project wil Inagro vzw onderzoek voeren naar een hoogwaardigere valorisatie van de reststroom. Zo willen we inzetten op een multifunctioneel landbouwmodel waarin het landbouwbedrijf, naast voedselproducent, een nieuwe rol krijgt als leverancier van grondstoffen voor andere industrieën. 

Door de spruitkoolstokken te raffineren, krijgen we twee stromen: vezels en sap. De vezels kunnen dienen als alternatief voor de klassieke cellulosevezel in diverse industrieën, zoals de papierindustrie. Het sap screenen we op hoogwaardige bioactieve stoffen die, na extractie en zuivering, toepassing vinden in de oleochemische industrie. 

Door de spruitkoolstokken op deze manier hoogwaardig te valoriseren, leggen we bruggen tussen diverse topsectoren in Vlaanderen. 

Inagro

Partners Tectero, UGent, Landbouwer Rik Dejonghe

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling › Social Profit ›

Thema's Recyclage / Upcycling › Bio-massa ›

Sectoren Bio-Economie › Voedselketen ›

Resultaat
  1. Door gehakselde spruitkoolstokken stabiel in te kuilen, kunnen we ze gedurende een langere tijd bewaren zonder verlies van kwaliteit. 
  2. We hebben het sap uit de spruitkoolstokken gescreend en hoogwaardige bioactieve stoffen (glucosinolaten, sterolen en cellulose) ontdekt die na verdere extractie- en zuiveringsprocessen toepasbaar zijn in bijvoorbeeld de oleochemische industrie. 
  3. Voor de vezels van de spruitkoolstokken vinden we toepassingen in de papierindustrie. Ze hebben een positieve invloed op het papierproductieproces: de toevoeging van spruitkoolstokkenvezels verbetert de scheurkracht van het papier. 
  4. Het project zat boordevol leerlessen en heeft bovendien onze kennis over de eigenschappen van spruitkoolstokken en verwerkings- en stabiliteitstechnieken aanzienlijk verhoogd.