MycaNova

Wortels van schimmels: nieuwe grondstof voor circulaire producten

Citribel in Tienen is een van de grootste producenten van citroenzuur ter wereld. Tijdens de productie van hun citroenzuur ontstaat mycelium, de wortelstructuur van schimmels. Een deel van dat mycelium drogen en vermalen ze tot poeder. Met bindmiddelen en backingmaterialen maken ze daar MycaNova van, een 100% natuurlijk en circulair product dat als grondstof dient voor de meest uiteenlopende producten.

Op maat van de klant

Sylvia Gilis, bestuurder van Citribel en General Manager van MycaNova: “Samen met de klanten kiezen we welk backingmateriaal we gebruiken om het MycaNova te maken dat ze nodig hebben: biologisch katoen, microvezel, linnen … We verzekeren dat de variant die ze vragen, voldoet aan de industriestandaarden van hun product. Of dat nu bovendelen van schoenen, meubelen of lederwaren zijn. Een warme, leerachtige look, zichtbare korrels, een glad oppervlak, een exotisch design: we ontwerpen het MycaNova zoals ze het vragen.”

Sterk en kwaliteitsvol

“Samengevat: met MycaNova kiezen onze klanten een duurzaam materiaal met enorm veel ontwerpmogelijkheden die ook sterk presteert. Ons team helpt hen om de juiste combinatie te vinden van kwaliteit, design en duurzaamheid. Indien nodig maken we meerdere A4-stalen zodat het uiterlijk, de textuur en het gevoel goed zitten voor we in productie gaan. En als ze eerst nog prestatietests willen uitvoeren, prototypes willen maken of een capsulecollectie met maar enkele stukken willen produceren, leveren we de juiste hoeveelheid MycaNova. Zo vermijden we samen onnodig afval.”

Volledige transparantie over duurzaamheid

“Omdat we de bestaande industriële processen van de synthetisch leerindustrie gebruiken, zijn geen nieuwe machines of fabrieken nodig om MycaNova te maken. Zo produceren we het met een minimum aan CO2 en vermeden we ook de CO2 die uitgestoten wordt tijdens de bouw van een nieuwe productielijn. We zijn ook heel open over de duurzaamheid van MycaNova: iedere klant krijgt alle duurzaamheidsinformatie - bijvoorbeeld de samenstelling en CO2-uitstoot - die we over zijn variant hebben”, besluit Sylvia Gilis.