Indaver

Transforming End-of-Life Plastics into Industry-Ready Chemicals

In 2022 startte Indaver in Willebroek met de bouw van een nieuwe installatie voor het recyclen van end-oflife plastics tot waardevolle basischemicaliën voor de industrie. Ondertussen is de voorbehandelingsinstallatie opgestart en nu worden ook de eerste producten gemaakt. Het Indaver team werkt nu aan het verbeteren van de kwaliteit en het opvoeren van de productie. Verwacht
wordt dat de voorbehandelingsinstallatie in september op volle toeren zal draaien.

Plastic staat bekend als een van de grootste vervuilers van onze planeet. Daarom gaan steeds meer initiatieven op zoek naar manieren om plastic toch op een andere manier te kunnen hergebruiken of te recycleren. Ook Indaver wil met haar nieuwe installatie de plastic stromen verwerken die niet in aanmerking komen voor andere vormen van recycling. Die komen van huishoudelijk verpakkingsafval en andere kunststoffracties uit het huishouden of de industrie, zowel uit België als uit het buitenland.

De Plastics2Chemicals installatie zal in de eerste jaren ongeveer 26 000 ton plastics recycleren en schaalt nadien op naar zo’n 65 000 ton per jaar. Daarmee is het de grootste vol-industriële plant van Europa en zal de installatie in staat zijn om de helft van het Europese huishoudelijke afvalverpakkingen uit polystyreen hoogwaardig te recycleren. Tegelijk zal de site werk bieden aan ongeveer 50 mensen.

Het recyclingproces gaat als volgt in zijn werk: tijdens een thermochemisch proces worden de langere koolstofketens in het plastic verkleind of gedepolymeriseerd. De stoffen die daarbij vrijkomen hebben evenwaardige specificaties als materialen gewonnen uit fossiele stromen. Ze kunnen zelfs dienen voor de voedingsindustrie.

De recyclage van plasticdeeltjes draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie. Tegelijk zal de installatie jaarlijks ongeveer 90 000 ton CO2 uitsparen. Vanaf 2027 zal dat zelfs oplopen tot 227 500 ton. Voor financiële steun kan Indaver rekenen op de Vlaamse overheid.