Iedereen in Vlaanderen naar circulair en waterneutraal watergebruik

Vlaamse huishoudens verzamelen en zuiveren regenwater zelf

Vlaanderen kent een hoge mate van waterstress en verschillende beleidsmaatregelen werden recent naar voren geschoven om oplossingen te bieden. We hebben meer dan voldoende neerslag, alleen gaan we er op een onverantwoorde manier mee om. Het wordt cruciaal om opgevangen regenwater voor meer doeleinden te gebruiken dan toiletten spoelen en tuinen sproeien. 

Met dit project zet KasEco+ verder in op een beter en circulair watergebruik in woninggroepen. We willen het gebruik van opgevangen regenwater optimaliseren en maximaal inzetten in de huishouding. Bovendien willen we het water na gebruik opnieuw zuiveren, zodat het klaar is voor hergebruik (gesloten cyclus) of om het proper af te voeren. 

Dat systeem passen we momenteel al toe in onze autonome bio-ecologische kaswoning. Via dit project willen we ons watersysteem verder verspreiden via workshops, webinars en een aantal demo’s in verschillende types woningen. 

Het doel is om een betaalbaar systeem te ontwikkelen en te installeren in zoveel mogelijk woningen en gebouwen, zodat onze natuurlijke watervoorraad op niveau blijft. 

Resultaat
  1. ‘Lead by example’ is een belangrijke eerste stap: bewijzen dat autonoom functioneren enkel op regenwater mogelijk is. Dat is gebeurd, want al meer dan vier jaar is onze kaswoning volledig onafhankelijk van het openbare stadsnet voor drinkwater. 
  2. We deden een wateranalyse van onze installatie, met positieve resultaten. Het regenwater heeft een hoge pH-waarde en een lage hardheid, maar is perfect bruikbaar voor de gewenste doeleinden. Er zijn dus geen aanpassingen nodig aan de zuiveringsinstallatie. 
  3. We hebben sterk ingezet op het verspreiden van kennis via workshops. Door de coronapandemie schakelden we succesvol over op webinars. Die hielden we ook in het Frans om onze actieradius te vergroten. 
  4. We installeerden ons systeem in zeven demowoningen. Een volledig autonoom systeem past nog niet in de huidige wetgeving. Toch konden we zo de verschillende mogelijkheden tonen, de waterkwaliteit belichten en alle aspecten van de wetgeving uitleggen.