Hergebruik automatiseren in de bouwsector

Combineren van circulaire principes en digitale technologieën

Vlaanderen telt een aantal veelbelovende circulaire bouwprojecten. De industrie is echter statisch en voert weinig sectoroverschrijdende communicatie. Daardoor is het moeilijk om circulaire principes op grote schaal gangbaar te maken. Bovendien is de bouwsector niet snel mee met digitale innovaties. Nochtans kunnen nieuwe digitale methoden zoals BIM, blockchaintechnologie, robotica, artificiële intelligentie … helpen om gebouwen veel sneller, goedkoper en slimmer te ontmantelen dan voorheen.

Via dit onderzoeksproject wil Prof. Dr. De Wolf en haar team digitale technologieën combineren met circulaire principes om datagedreven beslissingen over materiaalhergebruik te automatiseren. Zo werkten we binnen het project met een digitaal platform dat gebouwen d.m.v. realtime gegevens virtueel weergeeft gedurende hun levenscyclus. Die gegevens zijn handig om te communiceren met alle stakeholders, van constructiewerkers tot architecten.

We geloven dat een wereldwijde implementatie van een circulair model in de bouwsector nog niet succesvol was, maar een fundamentele shift is alvast mogelijk op lokaal niveau

Catherine De Wolf

Partners ETH Zurich, UGent, Universiteit Antwerpen

Organisaties Kennisinstelling ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. We maakten een overzicht van bestaande scanning technologieën en concludeerden dat LIDAR scanning én 360 gradencamera’s voldoende detail en nauwkeurigheid bieden voor scan-to-BIM operaties.
  2. Binnen scan-to-BIM hebben we een methodologie ontwikkeld (voor balk-kolomsystemen) die het bereik van gereconstrueerde elementen uitbreidt. Structurele elementen zullen een belangrijke rol hebben bij hergebruik op grote schaal in de toekomst.
  3. Via een koepelproject met hergebruikte materialen van een gesloopt gebouw brachten we bepaalde innoverende ontwerpalgoritmen in de praktijk. Het zorgde ook voor disseminatie, want de koepel kreeg veel aandacht van o.a. de pers en andere universiteiten.
  4. We testten een track-and-tracesysteem met QR-codes uit om hergebruikte materialen te linken met hun materiaalpaspoort.