Grounds Up: van koffiegruis tot koffiebeker

Een volledig gesloten koffiecirkel, daar gaat Grounds Up voor. De start-up uit Temse herwerkt koffiegruis tot herbruikbare grondstoffen en dat zelfs in samenwerking

Gemiddeld drinken Belgen 800 kopjes koffie per persoon, per jaar. Dat is goed voor ongeveer 67.000 ton koffiegruis. Het verwerken van een kilogram koffiegruis als afval genereert 775 gram CO2 -uitstoot. Dat betekent dat we in België, alleen al door koffie te drinken, 52 miljoen CO2 per jaar uitstoten. 

Al dat koffiegruis dat meestal zomaar in de vuilnisbak belandt, kan je volgens Grounds Up veel beter besteden. De start-up specialiseert zich in het upcyclen van de zwarte prut. Met hun proces wordt koffiegruis omgezet in koffieolie - een duurzamer alternatief voor palmolie - en koffieperskoek. Die laatste dient als ruwe grondstof voor koffiebiocomposiet, waarmee je bijvoorbeeld koffiebekers kan maken. 

Samen met IKEA
In 2024 lanceerde de start-up in samenwerking met IKEA een eigen herbruikbare koffiebeker, de NeRoo-cup, gemaakt van koffiegruis van de meubelgigant. Ondertussen zijn de twee een structurele samenwerking aangegaan. Grounds Up verwerkt voortaan het koffiegruis van acht Belgische IKEA-winkels. In totaal gaat het om ongeveer 46 ton per jaar! Afvalbedrijf Renewi haalt het gruis op bij de vestigingen en bezorgt het bij Grounds Up. Met de hele operatie wordt volgens IKEA jaarlijks ruim 35.000 kg CO2 -uitstoot vermeden.