Grensland is Circulair

Totaalaanpak om bedrijventerrein circulair te maken

Momenteel bevatten restafvalcontainers van bedrijven gemiddeld nog zo’n 50% recycleerbaar materiaal. Dat moet beter, zowel voor de wet als met het oog op een duurzamere toekomst. 

Met dit project wil Platform Grensland Menen-Wervik een ambitieuze totaalaanpak uittesten voor een beter materiaal-en afvalbeheer op het industriepark Grensland Menen- Wervik. 

Eerst inventariseerden we alle grondstoffen en reststromen en gingen we in overleg met de afvalintercommunale, private inzamelaars, verwerkers en upcyclingbedrijven. Dan bepaalden we welke stromen we konden ophalen, hoe ze op te halen en welke herbestemming ze konden krijgen. 

Tegelijk hebben we ingezet op het sensibiliseren van de bedrijven voor hun wettelijke verplichtingen, de voordelen van een beter afvalbeheer en de vele opportuniteiten van een meer circulaire economie. Daaraan koppelden we een hele reeks acties, zoals de inzameling van paletten die na herstelling tweedehands werden aangeboden, zwerfvuilinzamelingen, een samenwerking met een kringloopwinkel … 

Ook communicatie en community management kregen een prominente plaats in dit project. We willen deelnemende kmo’s, hun werknemers en onze partners zoveel mogelijk enthousiasmeren en betrekken bij de vorderingen. 

Als slotevent organiseerden we een circulaire week. Die omvatte een seminarie, meerdere thematische infosessies, bedrijfsbezoeken en andere stimulerende randactiviteiten. 

Platform Grensland Menen Wervik

Partners Menen, Wervik, Mirom Menen, Take-off, 3PT Consult

Organisaties Kennisinstelling › Overheid ›

Thema's Preventie / Levensduurverlenging › Havens / Bedrijventerreinen ›

Sectoren Diensten ›

Resultaat
  1. We inventariseerden de grondstoffen en reststromen van bedrijven en overlegden met private inzamelaars, de afvalintercommunale en upcyclingbedrijven. Op basis daarvan maakten we een actieplan om afval-en materiaalstromen beter te beheren. 
  2. We informeerden bedrijven over het belang van een beter afvalbeheer en de kansen die circulaire economie biedt via meerdere kanalen (webinars, website, nieuwbrieven … ), met als afsluiter een circulaire week vol motiverende activiteiten en infosessies. 
  3. We organiseerden vele collectieve acties om sorteren en upcycling te stimuleren: inzameling van o.a. werkkledij, meubels en hout in samenwerking met een kringloopwinkel, zwerfvuilinzamelingen, inzameling van pc’s (voor DigitalforYouth), KGA, paletten … 
  4. We hechtten veel belang aan een goede communicatie over ons project, de circulaire economie en de bijhorende wetgeving via onze website, LinkedIn, nieuwsbrieven, afvalkalenders, twee persconferenties en artikels in de vakpers.