Eendenkroos waardeketen

Van eendenkroos tot voederbrokken en burgers

De Vlaamse landbouw kampt met een nutriëntenoverschot dat zorgt voor milieuproblemen. Het verwerken van deze nutriënten is een kost voor de landbouwer, terwijl die nutriënten eigenlijk nog een waarde hebben als voedingsbron voor biomassaproductie.

Voorgaande onderzoeken hebben al aangetoond dat eendenkroos, een vrij drijvende waterplant, kan groeien op reststromen. Zo heeft eendenkroos potentieel om landbouwkundige afvalstromen te zuiveren en tegelijk eiwitten te produceren voor de voeder- en voedingsindustrie. Bovendien is de lokale productie van alternatieve eiwitten erg interessant omdat deze belangrijke voedingsbron voor mens en dier momenteel nog vaak wordt geïmporteerd uit gebieden waar tropisch regenwoud moet plaats maken voor gewasproductie.

Met dit project streeft Inagro naar de creatie van een waardeketen voor eendenkroos, zodat er een markt kan openen voor dit circulair product. Onze focus ligt op het verwerken van eendenkroos tot een stabiel vermarktbaar product in de voedings- en voederindustrie. Hiervoor willen we de technische en economische parameters op relevante schaal valideren en focussen we op ketenimplementatie in de betrokken sectoren.

Inagro vzw

Partners Katholieke Hogeschool VIVES ZUID VZW, Ugent, Ivaco CVBA

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling › Social Profit ›

Thema's Recyclage / Upcycling › Bio-massa ›

Sectoren Voedselketen ›

Resultaat
  1. Tijdens het project hebben we een testopstelling voor de kweek van eendenkroos opgezet (140 m²) op een verdunning van biologisch effluent. Dit resulteerde in 1.000 kg vers eendenkroos.
  2. We maakten een kosten-batenanalyse van de kweek van eendenkroos op effluent van varkensmestverwerking. Die eendenkroos konden we in samenwerking met UGent op een rendabele manier verwerken tot voederbrokken.
  3. We ontdekten de mogelijkheid om eendenkroos te verwerken tot een lekkere burger geschikt voor menselijke consumptie. Die burger zou voor 45% bestaan uit vers eendenkroos en kan als ‘bron van eiwit’ worden bestempeld.
  4. Zowel vanuit overheidsinstanties als bij de consumenten is er een tendens voelbaar waarbij vleesconsumptie vermindert en wordt ingeruild voor plantaardige alternatieven. Dit project faciliteert de ingang van een eiwitalternatief in de voeder- en voedingsmarkt.