We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Als het van Ecoschelp afhangt, is de tijd van pur en EPS voorbij. Bouwers willen vandaag efficiënte oplossingen die mens- en milieuvriendelijk zijn. Zoals gebroken schelpen, bijvoorbeeld. Ecoschelp haalt schelpen uit de Noordzee en Oosterschelde, om ze vervolgens te gebruiken als isolatiemateriaal, vulmiddel of drainagelaag.
Schelpen zijn een volledig natuurlijke en hernieuwbare grondstof. Ecoschelp zuigt ze vanaf een schip op uit de zee. Eens aan boord gaan ze door een zeef en krijgen ze een flinke wasbeurt. Aan wal worden ze opnieuw gezeefd en gewassen met zoet water. Zo blijven er geen zoutresten achter en worden de fauna en flora minimaal verstoord. Schelpen zijn bovendien nagroeibaar: weekdieren maken jaarlijks volop nieuwe exemplaren. De voorraad is dus feitelijk onbeperkt.
Herbruikbaar en betaalbaar
Dat de schelpen niet bewerkt worden, is niet alleen goed voor je gezondheid. Het zorgt er ook voor dat je ze na gebruik terug kan geven aan de natuur, waar ze biologisch afgebroken worden. Door ze los te plaatsen, kan je ze bovendien gemakkelijk hergebruiken. Ze zijn in principe recycleerbaar, maar door hun toepassing is hergebruik interessanter. De milieu-impact is ook lager.
Ook niet onbelangrijk: isoleren met schelpen is goedkoper dan met traditionele materialen. De grondstof is goedkoop, de transportkosten zijn laag omdat het een lokaal product is en de installatie is eenvoudig.