Duurzaam verwerken oude werk- en imagokledij

Van end-of-life-kledij naar nieuw circulair eindproduct

Het recycleren van textiel staat nog in zijn kinderschoenen. Niet enkel de textielsector speelt een grote rol, ook grote verbruikers van textielmaterialen kunnen een wezenlijke bijdrage leveren om het recycleren of hergebruiken van textiel te boosten. 

Ook Fluvius wil hierin zijn verantwoordelijkheid nemen. We zijn een netbedrijf voor iedereen in Vlaanderen, dat bovendien werk maakt van de energietransitie en de klimaatadaptatie. We hebben dus een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Door de fusie van Eandis, Infrax en Integan is er veel oude werk- en imagokledij vrijgekomen. Met dit project willen wij, in samenwerking met Centexbel en Design Atelier van den Boorn, op zoek gaan naar een zo duurzaam mogelijke manier om die te verwerken. Zo analyseren we de technische, organisatorische en economische haalbaarheid van het hergebruik van werkkledij, en willen we aan het einde van de rit de gerecycleerde kleding of circulaire gebruikstoepassing opnieuw ter beschikking stellen van ons personeel. 

Fluvius System Operator

Partners Centexbel, Design Atelier van den Boorn – Pōur

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining › Herstel / Remanufacturing ›

Sectoren Textiel en Mode / Maakindustrie ›

Resultaat
  1. We konden aantonen dat het technisch haalbaar is om een modacryl-viscosevezel mechanisch te recycleren tot een circulair garen met 25% recyclaat. 
  2. We ontwikkelden een circulair breisel waarmee we, volgens de principes van ecodesign, verschillende soorten eindproducten creëerden, zoals sweaters, hoodies, mutsen, sjaals en kousen. 
  3. Enkele van de producten geconfectioneerd met het circulaire weefsel werden aangeboden aan onze medewerkers en hun gezinnen. De producten werden op een positieve manier ontvangen. 
  4. Omdat we de principes van MVO hoog in het vaandel dragen, hebben we tijdens dit project zoveel mogelijk samengewerkt met lokale spelers uit de textielindustrie.