Deliveround

Herbruikbare verpakkingen voor bezorgmaaltijden

Tot op vandaag maakt geen enkele grote maaltijdbezorgdienst gebruik van herbruikbare verpakkingen. Wie een maaltijd laat bezorgen, ontvangt die altijd in een wegwerpverpakking, die na slechts een paar minuten gebruik in de vuilbak belandt en zelden wordt gerecycleerd.

Met het project Deliveround werken maaltijdbezorgdienst Deliveroo, Stad Hasselt en milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux samen aan een circulaire oplossing van herbruikbare verpakkingen voor bezorgmaaltijden.

We voerden onderzoek naar wat voor zowel consumenten, restaurants, bezorgdiensten én het milieu de meeste geschikte herbruikbare verpakking is. We willen niet enkel bewijzen dat herbruikbare bakjes een prima alternatief vormen zonder verlies van comfort of smaak, maar ook een slim logistiek systeem bedenken om verpakkingen optimaal te laten circuleren voor hergebruik. Zo hopen we in de sector de eerste aanzet te geven naar een fundamentele systeemverandering richting een circulaire economie.

Uniek aan het project is dat we een systeem van herbruikbare bakjes meteen in de praktijk hebben getest bij de inwoners van Hasselt, in samenwerking met een aantal lokale restaurants.

Onder andere door de coronacrisis hebben we gedurende het project onze focus verlegd naar het bundelen van onze resultaten en leerlessen in een handboek rond hergebruik voor horecaondernemers. Daarnaast lieten we een LCA-tool ontwikkelen die snel inzicht geeft of het vanuit milieuperspectief loont om over te stappen naar herbruikbare bakjes.

Recycling Netwerk Benelux

Partners Deliveroo, Stad Hasselt

Organisaties Bedrijfwereld › Overheid ›

Thema's Preventie / Levensduurverlenging › Verpakkingen ›

Sectoren Chemie / Kunststoffen ›

Resultaat
  1. We konden vijf restaurants betrekken tijdens het project (Babo’s Burgers Hasselt, Le Pain Quotidien, O-Thai Hasselt en ’t Borrelhuis) die succesvol een systeem van herbruikbare bakjes hebben toegepast voor hun bezorgmaaltijden.
  2. Via enquêtes bij restaurants en consumenten verzamelden we veel nuttige informatie over de barrières en mogelijk kansen van herbruikbare verpakkingen. Die leerlessen werden gebundeld in een handboek rond hergebruik.
  3. We publiceerden een uitgebreide leidraad, Handboek Hergebruik, voor horecaondernemers die wensen over te stappen op herbruikbare verpakkingen. Ook overheden kunnen er veel informatie uithalen over de uitdagingen en kansen binnen het thema hergebruik.
  4. Het project leverde ons veel inzichten om een businesscase uit te werken rond herbruikbare bakjes voor bezorgmaaltijden. Zo hebben verschillende logistieke modellen uitgewerkt die bewijzen dat het systeem haalbaar is.