We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Na de fusie van Overpelt en Neerpelt bracht Pelt de administratieve diensten van de gemeente samen in het gemeentehuis op de Oude Markt. Het oude gemeentehuis van Neerpelt werd vernieuwd tot belevingscampus De Stroming. In het circulair gerenoveerde gebouw kregen de bibliotheek, het Huis van het Kind, Kind en Gezin en de raadzaal, ceremoniezaal en vergaderruimtes van de gemeente een plek.
Aanpasbaar gebouw
De Stroming is een mooi voorbeeld van circulair bouwen. Het gebouw omarmt de toekomst en knipoogt naar het verleden. Het kan aangepast worden aan nieuwe activiteiten en houdt rekening met innovaties die nog moeten komen. Door de kolommen juist te positioneren, gaf SCOOP Architecten het gebouw een nieuwe invulling zonder de structuur te moeten wijzigen. Dankzij die verplaatsbare kolommen kan het gebouw ook in de toekomst opnieuw een compleet andere invulling krijgen, bijvoorbeeld als congrescentrum.
Circulaire materialen
De architecten vertrokken van wat er al was. Maar liefst 80% van het beton van het oude gemeentehuis bleef behouden. Ze wilden ook zo veel mogelijk gerecupereerde materialen en materialen met een gouden cradle-do-cradlecertificaat gebruiken. Oude gevelstenen uit een van de afgebroken delen van het oude gemeentehuis lieten ze recupereren om de nieuwe buitenmuren te metselen. Van recuperatiehout werden spanten voor het nieuwe dak van 1 deel van de belevingscampus gemaakt.
De binnenmuren werden gepleisterd met natuurlijk kalkpleister en de oude metalen rekken van het gemeentehuis kregen een tweede leven in de bibliotheek. Als vloerbekleding koos Pelt voor koolstofneutrale tapijttegels en volle houten in plaats van gelijmde latten. Om geen extra beton in de grond te gieten, werden grindkernen – kolommen gevuld met grind – in plaats van betonnen funderingspalen gestort.
Herbruikbare onderdelen die het gebouw niet beschadigen
Ook de ecologische voetafdruk van het gebouw werd zo klein mogelijk gehouden. Door het principe van omkeerbare verbindingen toe te passen, kunnen onderdelen afgebroken worden zonder het gebouw te beschadigen, en kunnen ze makkelijk hergebruikt worden in andere gebouwen. De nieuwe buitengevel rond de bibliotheek van De Stroming staat bijvoorbeeld volledig los en wordt alleen door het nieuwe buitenschrijnwerk met het oude gebouw verbonden. Ook de stalen structuur van het nieuwe dakdeel van de bibliotheek is omkeerbaar.
Zonnepanelen en geothermie
Ook aan groene energie werd gedacht. De Stroming krijgt stroom van zonnepanelen en wordt verwarmd en gekoeld met warmtepompen die via geothermie warm water uit de diepe ondergrond omhoogpompen.
Plaats van ontmoeting voor alle Peltenaren
Het resultaat: een flexibel, overzichtelijk gebouw waar verschillende activiteiten samen kunnen plaatsvinden. Een open plek met veel zit- en leeshoeken en ruimtes waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Ideaal voor een middagpauze, korte pauze tussendoor of klein overlegmoment. Of als werk- of studieplek voor enkele uren.
Gemeente Pelt
Partners SCOOP Architecten
Thema's Ontwerp › Hergebruik / Urban Mining › Lokaal ›
Sectoren Bouw ›