We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Om de impact van bouwen te beperken, moeten we de materiaalketen zoveel mogelijk trachten te sluiten via hergebruik en recyclage.
Met dit project wil Tracimat als sloopbeheerorganisatie daaraan bijdragen. Er is immers een groeiende vraag van materiaalproducenten naar specifieke materialen die vrijkomen bij sloop, die kunnen dienen als grondstof voor nieuwe producten. Bovendien liggen er bij de sloop nog te veel recupereerbare materialen die nog niet of onvoldoende hoogwaardig gerecycleerd worden.
We zien dat er veel interessante data bestaat over materiaalstromen bij sloopwerken, maar dat die nog niet optimaal gebruikt wordt. We willen aantonen dat een goede samenwerking, informatieverzameling en -deling binnen de keten kan leiden tot meer hergebruik en meer (hoogwaardige) recyclage. En daarbij kunnen sloopbeheerorganisaties een sleutelrol spelen.
We focussen ons op vier materiaalstromen: aluminium, dakpannen, vlakglas en PVC – en dat in samenwerking met Reynaers, Wienerberger, Foamglas en Deceuninck. Zij bekijken hoe ze de beschikbare data kunnen inzetten en wat nog ontbreekt om tot een hoger percentage hergebruik en recyclage te komen. Zo willen we samen oplossingen vinden voor een aantal bestaande knelpunten.
Tracimat
Partners WTCB, Deceuninck, Reynaers Aluminium, Wienerberger, Pittsburgh Corning Europe
Organisaties Bedrijfswereld › Kennisinstelling ›
Thema's Recyclage / Upcycling › Industriële Symbiose ›
Sectoren Bouw › ICT / Technologie ›