Circutex

Circulaire textielgrondstoffen hergebruiken

De circulaire economie is volop in opmars binnen de textielsector. Er werden al belangrijke eerste stappen gezet, maar tot op vandaag slaagde geen enkel textielbedrijf erin om daadwerkelijk alle grondstoffen van een product zonder kwaliteitsverlies terug te brengen in de keten. Circulaire economie vraagt om een radicale aanpassing en bedrijven zullen zowel hun producten, bedrijfsprocessen en -modellen stevig moeten wijzigen.

Met het project Circutex wil AVS Spinning NV (European Spinning Group) onderzoek voeren naar de uitdagingen en haalbaarheid van circulaire economie, alsook naar de randvoorwaarden voor het opzetten van een circulair productieproces. Wij focussen ons daarbij in de eerste plaats op een specifiek textielproduct, namelijk matrastijk.

Daar waar huidige duurzame initiatieven zich meestal beperken tot het inzetten van gerecycleerde synthetische grondstoffen zoals polyester, willen wij met dit project matrastijk volledig herontwikkelen volgens een circulair model. Onze focus ligt op een korte, lokale bevoorradingsketen, het gebruik van in Europa gerecycleerde en milieuvriendelijke materialen en het optimaliseren van de productie en levenscyclus aan de hand van een reeks duurzaamheidsparameters. Om ons product succesvol te maken, moeten we eveneens rekening houden met de verwachtingen van de gebruikers (veiligheid, comfort, design …).

Dergelijk nieuw, lokaal geproduceerd textiel zou op termijn het klassieke, lineaire model kunnen verdringen.

AVS Spinning NV (deel van European Spinning Group)

Partners Maes Dyeing & Finishing, Centexbel

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Recyclage / Upcycling ›

Sectoren Textiel en Mode / Maakindustrie ›

Resultaat
  1. Eerst selecteerden we verschillende mogelijke grondstoffen op basis van concrete principes binnen de circulaire economie, input uit de bestaande markt en concreet afgetoetste verwachtingen van klanten en eindgebruikers.
  2. Op basis van de gekozen grondstoffen ontwikkelden we diverse eigen garens die voldeden aan onze productieambitie van een 100% cellulose gebaseerde matrastijk met een zo hoog mogelijke fractie gerecycleerde inhoud.
  3. Met de nieuwe garens ontwikkelden en analyseerden we meerdere weefsels en breisels. Ook deden we onderzoek naar de verdere circulaire afwerkingen en technische ontwikkelingen, zoals oplosbare stikgarens en tracers.
  4. In een laatste fase van het project voerden we een studie naar de milieu-impact (LCA) en analyseerden we de verschillende end-ofliferecyclagemogelijkheden.