Circulaire sloop digitaal voorbereiden

Het circulaire potentieel van te slopen panden in beeld brengen

Het huidige stadhuiscomplex van Roeselare is verouderd, niet energiezuinig en niet onderhoudsvriendelijk. Het stadsbestuur wenst het te vervangen door een nieuwbouw waarin het historische gedeelte van het huidige stadhuis geïntegreerd wordt. Daarvoor moeten een aantal panden gesloopt worden, en dat wil de stad op een circulaire manier aanpakken. 

Via dit project wil Arcadis het circulaire potentieel van de te slopen panden in beeld brengen. Dat pakken we aan via een uitgebreide digitale inventarisatie van al het aanwezige materiaal met bijhorende eigenschappen, gekoppeld aan een BIM-model. Op basis daarvan stroomt de informatie door naar de aannemer, die wordt aangezet om bepaalde herbruikbare elementen circulair te slopen. 

De inventarisatie leidde tot hergebruik van vrijkomend materiaal in het ruimere stadpatrimonium, en zelfs tot wijzigingen in het ontwerp van de nieuwbouw om sommige vrijkomende materialen te integreren. Daarnaast kregen tal van lokale verenigingen de kans om gerecupereerde materialen te hergebruiken. 

Dit succesvolle partnerschap tussen een lokale overheid en privé-entiteiten, elk met eigen belangen en beperkingen, kan eveneens dienen als toonvoorbeeld voor andere projecten. Veel lokale overheden kennen vergelijkbare projecten die binnen gelijkaardige samenwerkingsverbanden en beperkende contexten kunnen worden gerealiseerd. 

ARCADIS Belgium

Partners Stad Roeselare en B-architecten nv

Organisaties Bedrijfwereld › Overheid ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining › Data / Tools ›

Sectoren Bouw › ICT / Technologie ›

Resultaat
  1. We stelden een innovatieve digitale inventaris op, gekoppeld aan een BIM-model, met een visuele weergave van waar elk materiaal zich bevindt in het gebouw, en de eigenschappen van het materiaal. 
  2. Er werd veel materiaal geselecteerd om te hergebruiken in andere gebouwen van het stadspatrimonium. LED-armaturen, distributiepalen, HVAC-installaties, gasdetectiecentrale, sanitair, camera’s, plafondtegels … 
  3. Ook zo’n 50 lokale verenigingen kregen de mogelijkheid om materiaal uit het oude stadhuis te hergebruiken. Opnieuw kreeg een ruim pakket aan materialen een tweede leven: kasten, ladenblokken, tafels, stoelen, gordijnen, sanitair … 
  4. Dankzij de inventarisatie van de materialen werd besloten om de dakleien en natuurstenen vloertegels te integreren in het ontwerp van het nieuwe stadhuis. Materialen als gipskarton en roofing vonden hun weg naar een doorgedreven recyclage.