Circulaire Revive Stadswijken

Experimenteren met circulair groen en water en circulaire sloop

Als projectontwikkelaar coördineert Revive de hele keten van een bouwproject, van sloop en renovatie tot eindproduct. Daardoor hebben we de mogelijkheid om op verschillende duurzamere strategieën in te zetten. Zo focussen we samen met onze partners op efficiëntieverbetering, zodat we ons verbruik van grondstoffen en mineralen kunnen verminderen. Dat gebeurt zowel tijdens de sloopfase als gedurende de daaropvolgende renovatie- en bouwfase. Samen met onze architecten en studiebureaus trachten we projecten te ontwerpen waarbij we hergebruiken wat mogelijk is en moeite doen om een gebruikt product te upcyclen.

Wij wensen een werkelijke duurzame impact te creëren, en willen circulaire toepassingen niet zomaar gebruiken als greenwashing. Daarom vinden we het belangrijk dat een toepassing op alle vlakken klopt, alvorens we ze implementeren. Dat vergt natuurlijk de nodige onderzoeken en experimenten. Met dit project kunnen we onze kennis uit verschillende projecten bundelen, uitbreiden met externe expertise en nog verder experimenteren.

In het eerste deel van het project hebben we voornamelijk het circulaire netwerk verkend via studiedagen, workshops en overlegmomenten met anderen. We organiseerden zelf workshops en overlegmomenten met o.a. buurtbewoners, architecten, aannemers, OVAM, De Vlaamse Milieumaatschappij …

Het tweede deel stond in het teken van concreet experimenteren met circulaire toepassingen op bestaande Revive-sites: Saffrou in Oudenaarde, de Agfa-site in Edegem, Komet in Mechelen en Cinoco in Brussel. Zo onderzochten we het hergebruik van bemalingswater op brownfieldsites, de implementatie van gevelpanelen en vloerroosters, het recycleren van primaire materialen uit betonpuin …

Revive NV

Partners 300 Bomen voor elke Gentenaar, Drees & Sommer

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Preventie / Levensduurverlenging › Herstel / Remanufacturing › Just Transition ›

Sectoren Bouw › Bio-Economie ›

Resultaat
  1. Hergebruik van bemalingswater heeft slechts een beperkte impact. Er is nood aan een overzicht van stedelijke locaties waar bemalingswater geloosd kan worden met een positieve impact op droogtebestrijding.
  2. De opschaling van de innovatieve techniek waarbij betonpuin wordt vermalen tot primaire materialen verloopt traag. Misschien is het interessanter om in te zetten op een verdere verkleining van de voetafdruk van primair cement.
  3. Materiaalpaspoorten, met informatie over de herkomst van materiaal, zullen net zo belangrijk worden als energiecertificaten. Wij kunnen ze inzetten om onze bouwprojecten transparanter te maken en kopers mee verantwoordelijk te maken voor hun keuzes.
  4. De testcases met mosmatten (in samenwerking met 300 BOMEN) zijn veelbelovend. We kijken uit naar verschillende toepassingen van mosmatten, zowel horizontaal (platte daken), als verticaal (omheiningen en muren), met recuperatie van het gebruikte regenwater.