Circulair projectbeton Haven van Antwerpen

Knelpunten oplossen om grondoverschotten Antwerpse regio weg te werken

Grote infrastructuurwerken binnen het project Extra Containercapaciteit Antwerpen (ECA) zullen tussen nu en 2030 zorgen voor aanzienlijke grondoverschotten in de Antwerpse regio. Port of Antwerp wil dat project zo duurzaam mogelijk aanpakken, en wenst die grondoverschotten te (her) gebruiken om projectbeton te maken: op maat gemaakt beton waarbij wordt afgestapt van gekende gecertificeerde samenstellingen. Er bestaan echter een aantal juridische en economische vraagstukken die een valorisatie van mengzanden (alsook gerecycleerde en kunstmatige granulaten) in projectbeton blokkeren. 

Via dit project willen we een oplossing vinden voor die knelpunten en die toepassen in een Proof of Concept: het ontwerp en de aanbesteding van het tweede getijdedok binnen het ECA-project. In dat project is het betonvolume voldoende groot om projectbeton gemaakt met mengzanden/ gerecycleerde en kunstmatige granulaten te definiëren. De kwaliteit van het projectbeton wordt aangetoond aan de hand van een eigen, op maat gemaakt proevenprogramma. 

De tweede focus van dit project ligt op het verder opbouwen van vertrouwen bij alle ketenpartners die betrokken zijn bij de valorisatie van circulaire materialen in projectbeton. Hiervoor planden we diverse overlegmomenten, zowel om pijnpunten bloot te leggen als vertrouwen te winnen. 

Daarnaast organiseerden we ook verschillende overlegfora met de werkgroepen die de grondoverschotten wegwerken en met het projectteam van ECA. 

Haven van Antwerpen-Brugge

Partners Vanbreda Risk & Benefits NV, WTCB (Buildwise), Kratos Law

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining › Havens / Bedrijventerreinen ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. We konden een mindshift teweegbrengen bij verzekeraars: de twee belangrijkste Belgische bouwverzekeraars willen zich engageren om verder mee te denken over alternatieve (kwaliteits)criteria om de verzekerbaarheid van het project te bepalen. 
  2. We kunnen de Total Cost of Ownership bepalen en het vertrouwen bij aanbestedende overheden groeit om alsnog circulaire initiatieven mee op te nemen in bestekeisen en gunningscriteria. De uniforme beoordeling van inschrijvingen vormt nog een uitdaging. 
  3. We ontwikkelden een tool voor de valorisatie van gronden, waardoor we op basis van uitgegraven bodemstalen de toepassingsmogelijkheden van de grond kunnen bepalen a.d.h.v. technische (genormeerde) vereisten. 
  4. We organiseerden een workshop Circulariteit in aanbestedingen waaraan andere aanbestedende overheden (bv. Lantis, B-Post …) deelnamen. Naast een theoretische uiteenzetting was er ook veel ruimte voor de uitwisseling van ervaringen en tips.