Circulair bouwen: de mobiele unit

Reizende maquettes maken circulair bouwen tastbaar

Met dit project wil hogeschool Odisee de drempel naar circulaire bouwmethodes verlagen voor aannemers. We willen de principes van circulair bouwen vertalen naar hands-on oplossingen zodat ze gemakkelijker ingang vinden in de praktijk op de bouwwerf. 

Concreet ontwierpen we een speciale mobiele unit waarmee we letterlijk naar de aannemers toe kunnen gaan om circulaire bouwprincipes te presenteren aan de hand van een reeks maquettes op ware grootte. We werken binnen vijf domeinen (wand, dak, vloer, schrijnwerk en technieken) en de focus ligt op duurzaamheid, comfort, hergebruik en demonteerbaarheid van materialen. 

Met de unit willen we aannemers de meerwaarde van circulair bouwen aantonen en ook meteen de juiste stappen meegeven om de circulaire technieken toe te passen. Het doel is dat de aannemer circulair aan de slag gaat en op die manier zelf een ambassadeur wordt van circulair bouwen. 

Odisee

Partners VDAB, Bouwunie, Universiteit Gent

Organisaties Kennisinstelling ›

Thema's Communicatie / Sensibilisering › Jobs / Vaardigheden ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. We hebben in totaal zo’n 45 maquettes van circulaire bouwmethodes opgebouwd op schaal 1/1. Daarmee maken we de uitvoeringspraktijk van bepaalde technieken en oplossingen inzichtelijk en tastbaar. 
  2. We ontwierpen een mobiele unit waarin alle maquettes op een veilige manier worden getransporteerd én gemakkelijk te presenteren zijn aan bezoekers. 
  3. We berekenden de milieu-impact van de verschillende maquettes aan de hand van de Totem-tool. Voor materialen die nog niet in de Totem-bibliotheek aanwezig waren, voerde de UGent een levenscyclusanalyse (LCA) uit. 
  4. De maquettes zijn individueel te bezoeken, want iedere maquette is uitgerust met technische fiches en een QR-code waarmee de bezoeker alle technische informatie (tekeningen, Totem-informatie, instructiefilmpjes …) kan opvragen.