Circulair aanbesteden fietsbrug Berchem

Stad Antwerpen onderzoekt circulaire mogelijkheden voor fietsbruggen

De stad Antwerpen zet in op de aanleg van veilige fietsinfrastructuur. Daaronder valt ook de bouw van een aantal fietsbruggen. Naast criteria zoals kostprijs, timing en gebruikscomfort, is ook duurzaamheid een belangrijk thema in het stedelijke aankoopbeleid. Daarom wordt nagedacht over circulaire brugontwerpen, zeker aangezien enkele geplande fietsbruggen tijdelijk van aard zijn.

In dat kader willen we met dit project een verkenningsstudie rond circulaire fietsbruggen uitvoeren. Daarmee hopen we vragen over de technische en procedurele haalbaarheid te beantwoorden, alsook een zicht te krijgen op de mogelijkheden en de meest aangewezen materialen en bouwtechnieken voor circulaire fietsbruggen.

Stad Antwerpen

Partners Departement mobiliteit en openbare werken (Vlaamse Overheid), Provincie Antwerpen, Infrabel

Organisaties Bedrijfwereld › Overheid ›

Thema's Beleidsinstrumenten › Circulair Aankopen ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. Het studierapport omvat een lijst van zo’n 40 zeer verscheiden voorbeelden van circulaire (fiets)bruggen in binnen- en buitenland. Hieruit hebben we ook een shortlist afgeleid van de meest sprekende en gevarieerde projecten.
  2. Tijdens de studie evalueerden we een hele reeks bestaande analysetools voor circulariteit en maakten we een vergelijking van een aantal mogelijke constructiematerialen voor circulaire fietsbruggen.
  3. Aangezien bestaande tools niet voldeden, ontwikkelden we een eigen praktische berekeningstool om verschillende ontwerpen op een inzichtelijke manier te vergelijken op vlak van circulariteit. Die tool is bruikbaar als gunningscriterium bij aanbestedingen.
  4. We vinden het belangrijk in te zetten op disseminatie. Zo worden de resultaten van de studie achteraf actief gedeeld om de kans op toepassing in de praktijk zo groot mogelijk te maken.