Berg van Termunt

Een thuismatch voor duurzaamheid

Nergens is voetballen leuker dan in Tervuren. Daar vind je sinds maart 2024 een gloednieuw veld met een energiezuinig sportcomplex.
 
Watergebruik en verwarming

Het nieuwe sportcomplex – Berg van Termunt – draait op 3 van de 4 elementen: water, aarde en (zon)licht. Zo spoelen de voetballers het toilet met regenwater door. Afvalwater van het toilet, de douches en de keuken gaat naar een rietveld. Dat ecologische waterzuiveringssysteem zuivert tot wel 40.000 liter water, dat de club later gebruikt om de velden tijdens droge periodes groen te houden.

Dankzij een BEO-veld warmt de voetbalclub de ruimtes en het douchewater op. Dat veld haalt warmte tot op een diepte van 80 meter uit de grond. 2 warmtepompen verwarmen die aardwarmte tot 60 graden. Dat gaat naar de boilers van de douches, en naar de verwarmings- en verluchtingssystemen van het gebouw.

Slim en energiezuinig gebouw

Op het sportcomplex liggen ook 40 zonnepanelen. Die slaan energie op, waardoor het gebouw slim kan werken: de verlichting, verluchting en verwarming gaan automatisch aan wanneer je binnenkomt. Omdat een CO2-meter de verluchtingssystemen aanstuurt, draait het systeem harder wanneer er meer mensen binnen zijn. De verluchting van de doucheruimtes werkt op waterdamp: hoe meer voetballers onder de douche staan, hoe meer er verlucht wordt.

Duurzame investering in sportleven

BXL-architecten maakte het gebouw niet alleen energiezuinig, ook volledig recupereerbaar. Van de stalen fundering tot de rotswolisolatie tussen de houten muren. Krijgt het voetbalveld ooit een andere invulling, dan kan de gemeente het sportcomplex volledig demonteren, en blijven de natuur en de omgeving intact. Zo investeert de gemeente Tervuren op alle vlakken op een duurzame manier in haar sport- en verenigingsleven.

schema Termunt

schets Termunt

Resultaat
  1. Het belang van circulair bouwen zal enkel maar toenemen. Dit project kan als voorbeeld dienen voor iedere publieke organisatie die een bouwproces wil opstarten, zowel in binnen- als buitenland, en bij uitbreiding zelfs voor private bouwprojecten.
  2. Ons traject is verre van afgelopen, maar we bereikten wel al een aantal belangrijke mijlpalen, zoals de aanstelling van de architect (BC architects and studies), de goedkeuring van het definitieve ontwerp en de goedkeuring van de omgevingsvergunning.
  3. In dit project willen we een heel aantal innovatieve circulaire bouwtechnieken toepassen, zoals vloerisolatie o.b.v. zeeschelpen, wand- en dakisolatie uit stro, stelconplaten i.p.v. chape, gerecupereerde betonplaten, een droog gemonteerde structuur …
  4. We vinden het belangrijk om in te zetten op disseminatie. Als deelnemer van de Green Deal Circulair Aankopen en de Green Deal Circulair Bouwen trachten we zoveel mogelijk andere bouwheren te inspireren via presentaties, netwerken, interviews …