A2D kiest voor circulair bouwen

Van oud douanegebouw tot creatieve hub

We nemen je mee naar het verleden, naar een douanegebouw uit 1906 met bakstenen die verhalen fluisteren over een verleden vol grenscontroles. Vandaag krijgt dat erfgoed in Sint-Jans-Molenbeek een nieuwe bestemming: een creatieve hub waar werken en wonen samenkomen.

Circulair bouwen
Architectenbureau A2D zette voor de constructie van hun nieuwe hoofdkwartier volop in op circulair bouwen. De bestaande structuren van het oude gebouw bleven waar mogelijk behouden. De materialen die toch moesten verdwijnen, kregen een tweede leven – ter plekke of ergens anders. Een te hoog bouwdeel? Dan volgde geen sloop, maar een slimme transformatie die de constructie omtoverde tot gezellige wintertuin.

Woon- en werkruimtes
De 3 appartementen zijn herkenbaar aan de originele schouwen en plafondlambriseringen. Voor de ateliers en kantoorruimtes kozen ze voor flexibele, droge bouwtechnieken, zodat de indeling eenvoudig kan evolueren met de tijd.

Duurzame materialen
Voor de nieuwe materialen die noodzakelijk waren, gebruiken ze overwegend biogebaseerd materiaal, zoals hennepblokken van IsoHemp. Dat zijn duurzame bouwstenen gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen: een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Daarbij zorgen ze ook voor een goede akoestiek. Geen hoofdpijn meer na een lange werkdag in een druk kantoor!

A2D toont circulair bouwen op zijn best. Een gebouw met geschiedenis kreeg dankzij hen een toekomst met visie.

A2D Architects

Organisaties Bedrijfswereld ›

Thema's Hergebruik / Urban Mining ›

Sectoren Bouw ›

Website

https://a2d.be/