We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
dinsdag 7 januari 2025
Binnen het Interreg North Sea project ‘CEO’ (Circular Economy Office) onderzoekt een waaier van stakeholders hoe kantoorinrichting en -meubilair meer circulair gemaakt kunnen worden. Tijdens een eerste CEO-event hier bij ons, werden vier boeiende brainstormsessies gehouden. De deelnemers discuteerden over: Het Nieuwe Werken, Ecodesign, Opschaling en Circulaire Businessmodellen. In dit artikel lees je hoe ze over 'Opschaling' denken.
Heel wat circulaire doeners, zowel start-ups als gevestigde bedrijven – werken al rond circulaire kantoorinrichting. Om echt een verschil te maken, gebeurt dat echter nog op te kleine schaal. Hoe kunnen we meer organisaties en mensen aanspreken? Wat moet er gebeuren aan de kant van de vraag, het aanbod, de overheid…? Het zijn onderwerpen die in deze discussie getackeld werden met drie vragen als leidraad. Voer voor nadenken… en actie!
Er lijkt een kantelpunt te zijn bereikt. Steeds meer bedrijven en organisaties erkennen en omarmen de voordelen van circulair kantoormeubilair. Ook overheidsinitiatieven, zoals het federaal terugkooprecht en de eisen voor duurzaamheid in overheidsaanbestedingen, stimuleren de vraag naar circulair kantoormeubilair. Uiteraard blijft prijs een belangrijke factor bij aankoopbeslissingen, maar duurzaamheid krijgt steeds meer invloed. Mensen worden zich immers steeds bewuster van de indirecte milieukosten.
In het algemeen zal opkomende regelgeving, zoals de Right to Repair-wetgeving en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), organisaties stimuleren om duurzaamheid en circulaire praktijken, serieuzer te nemen.
Het is duidelijk dat er op verschillende fronten gewerkt moet worden. Zo kan de overheid een belangrijke rol spelen door duurzame/circulaire oplossingen hogere scores te geven in aanbestedingen. Ook de meetbaarheid van circulariteit is een heikel punt. Dat maakt het voor aankopers heel moeilijk om oplossingen met elkaar te vergelijken. Verder zijn er de logistieke uitdagingen om the loop te sluiten: materialen terug bij producenten krijgen voor hergebruik of recycling, vereist een efficiënte logistiek.
In sommige gevallen kan externe financiering de push tot opschaling geven, maar nog te weinig investeerders zijn thuis in circulaire modellen. Bijkomende uitdaging is dat de waarde van circulaire oplossingen moeilijk te berekenen is. En ook het wettelijk kader is onduidelijk. Er zijn veel grijze zones. Ten slotte gaven de deelnemers aan dat circulaire producten en diensten bij het grote publiek nog te onbekend zijn. Educatie, bewustmakingscampagnes en het creëren van een cultuur van duurzaamheid kunnen daar verandering in brengen.
Nog heel wat werk aan de winkel dus. De basis is er. Het begrip groeit. Maar er zijn dringend extra initiatieven nodig om echt te kunnen opschalen.
En wat denk je? Spreekt dit onderwerp je aan? Wil je meebouwen aan de circulaire economie in Vlaanderen, en met name aan het luik ‘circulaire kantoorinrichting’? Volg het Europese CEO-project (Circular Economy Office): schrijf je in voor de CEO-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van events en initiatieven.
Na het succes van het eerste stakeholderevent zetten we binnen het CEO-project onze inspanningen voort om een sterker netwerk op te bouwen en vernieuwende samenwerkingen te stimuleren. Dit event biedt een unieke kans om jouw expertise te delen, nieuwe connecties te leggen en actief bij te dragen aan een circulaire toekomst.
Vlaanderen Circulair, WOOD.BE, Kringwinkel Antwerpen en ONBETAALBAAR nodigen je van harte uit voor het tweede Vlaams Stakeholderevent in het kader van het Circular Economy Office (CEO) project. Dit evenement is een cruciale stap in onze gezamenlijke ambitie om circulaire strategieën te versterken en circulaire kantoorpraktijken in Vlaanderen en daarbuiten te verankeren en op te schalen.
Het evenement vindt fysiek plaats op vrijdag 28 februari 2025 van 9u00-13u30 in Brussel vlakbij het Noordstation.