Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Vlaanderen in The New Plastics Economy

The New Plastics Economy is een initiatief van de Ellen MacArthur Foundation dat momentum wil creëren richting een circulaire economie voor kunststoffen. We coördineren de Vlaamse bijdrage aan dit project.

Kunststoffen zijn ontwikkeld om eeuwig te leven, maar ontworpen om weg te gooien.

The New Plastics Economy is een initiatief van de Ellen MacArthur Foundation dat momentum wil creëren richting een circulaire economie voor kunststoffen.

Kunststoffen zijn een onmisbaar werkpaard gebleken als basismateriaal voor onze moderne economie. Het gebruik is in de laatste vijftig jaar twintig keer gestegen, en er wordt verwacht dat gebruik de volgende twintig jaar weer zal verdubbelen. Maar 95% van de kunststoffen verpakkingen gaat na één gebruikscyclus verloren. Hier wil de Ellen MacArthur Foundation met het New Plastics Economy initiatief iets aan veranderen.

The New Plastics Economy Initiative brengt verschillende stakeholders samen om de toekomst van kunststoffen te herdenken en te herontwerpen. De eerste focus ligt op kunststof verpakkingen. In een intensief driejarig durende programma wordt er op verscheidene manieren toegewerkt naar minder afval en meer hergebruik van kunststof verpakkingen.

Fragmentatie van initiatieven tegengaan

The Ellen MacArthur Foundation kiest uitdrukkelijk voor een systemische aanpak waarin samenwerken over de hele keten centraal staat: van grondstoffenproducenten over verpakkingsproducenten en gebruikers tot recyclagebedrijven. Daarnaast werken ook filantropen, overheidsinstanties, academici, studenten, NGO’s en burgers hieraan mee. Het wil met een specifieke aanpak grote stappen vooruit zetten en fragmentatie van initiatieven tegengaan.

Pioneer projects

Een van de pijlers van het initiatief zijn de Pioneer Projects. Deze projecten gaan meteen van start en zijn bedoeld om kennis uit te wisselen en al vrij snel gemeenschappelijke stappen te zetten. De partners binnen het intitiatief staan vrij om projecten voor te stellen. In dat opzicht heeft het Vlaams partnerschap beslist om QA-CER voor te stellen als Pioneer Project op de bijeenkomst te New York in mei 2017.