Rymoplast Sustainable Bags

Nieuwe plastic zakken van gereycleerde plastic folie

Al meer dan 50 jaar is Rymoplast nv gespecialiseerd in het recycleren van kunststofmateriaal. Hoofdzakelijk ontvangen wij verpakkingsmateriaal uit de kunststof LDPE dat we sorteren, vermalen, wassen en ten slotte verwerken tot gerecycleerde korrels: regranulaat. Uit die korrels kan dan nieuwe folie gemaakt worden. Op die manier bieden wij bepaalde markten een volwaardig alternatief om nieuwe grondstoffen volledig of deels te vervangen.

De grote uitdaging waar we vandaag voor staan binnen onze industrie, is een oplossing vinden voor het gebruikte en licht vervuilde (‘postconsumptie’) folieafval. Tot voor kort werd dat afval nog grotendeels geëxporteerd naar Azië, maar door de nieuwe wetgeving moeten we nu een groot deel hiervan binnen Europa verwerken. Enerzijds betekent dit dat de recyclage-industrie haar capaciteit moet uitbouwen om die extra vraag te verwerken. Anderzijds moeten we op zoek gaan naar nieuwe toepassingen om die gerecycleerde grondstoffen opnieuw in te zetten.

Met de steun van Vlaanderen Circulair investeerden we in een nieuwe state-of-the-art wasinstallatie, uniek in Vlaanderen. Daarmee konden we de kwaliteit van onze gerecycleerde grondstoffen verhogen. Naast onze traditionele markten zoals vuilniszakken en landbouwfolie kunnen we nu, in samenwerking met een aantal partners, inzetten op een heel aantal hoogwaardige nieuwe toepassingen. Door partners steeds meer hoogwaardige alternatieven te bieden voor nieuwe materialen, kunnen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de circulaire economie in Vlaanderen.

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. Onze partner Van der Windt Verpakkingen brengt afvalzakken van onze gerecycleerde kunststof op de markt. Ze zijn gemaakt uit een drielaagse folie die ze bijzonder sterk maakt, waardoor ze een steeds beter alternatief vormen voor afvalzakken gemaakt van nieuwe grondstoffen.
  2. Met de gerecycleerde kunststof uit onze nieuwe waslijn werden de eerste e-commerce bags ontwikkeld én nieuwe krimphoezen voor de verpakking van petflessen. Die nieuwe verpakkingsproducten bestaan beide voor minstens 50% uit onze gerecycleerde grondstof.
  3. In samenwerking met Wienerberger, Valipac, Total, Fema, Oerlemans, Go4Circle werd ook een nieuwe krimphoes voor de verpakking van bouwmaterialen ontwikkeld. Die bestaat ook minimaal voor 50% uit onze grondstof.
  4. Dankzij de nieuwe waslijn kon onze vestiging in Lommel na 29 jaar een grote stap voorwaarts zetten: van de verwerking van postindustrieel afval (overschotten uit de industrie) naar postconsumptie afval (gebruikte en licht vervuilde folie). Wat betreft tewerkstelling, creëerden we in Lommel ook 5,5 extra arbeidsplaatsen.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Het is belangrijk om de markt op de voet te volgen en te analyseren welke behoeften er zijn. Zo heeft de markt voor postindustrieel afval wel een stabiele, constante vraag, maar met weinig groei. De markt van postconsumptie afval daarentegen is sterk groeiend omwille van verschillende factoren, zoals de afnemende exportmogelijkheden, politieke druk … Er is veel dynamiek binnen de plastic markt en wij staan daar midden in. Door onze investering in de nieuwe waslijn hebben we een nieuw marktsegment kunnen aanboren.
  2. We moeten kritisch durven zijn en toegeven dat onze waslijn slechts een klein deel van dat postconsumptie afval kan verwerken. De waslijn is gemaakt voor licht vervuild afval met een papieren etiket. Eenmaal er huishoudelijk of organisch afval tussen zit, voldoet ze niet meer. We beseffen dat Europa nog meer moet streven naar mono-materialen die beter recycleerbaar zijn. Dat zou veel problemen kunnen verhelpen waar we nu nog regelmatig tegenaan lopen.
1 nieuwe state-of-the-art waslijn
8.000 ton extra plastic folie verwerkt
4 nieuwe toepassingen
5,5 extra arbeidsplaatsen

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Voor ons is deze nieuwe recyclageoplossing zeker succesvol. We staan achter de beslissing van Europa om ons plastic afval niet langer naar Azië te verschepen en om dit afval structureel binnen Europa gaan te verwerken. We geloven er dan ook in dat de huidige en nieuwe markten meer vraag zullen hebben naar gerecycleerde postconsumptie grondstoffen. Daarom hebben we onlangs besloten om nog een derde wasstraat te investeren als uitbreiding op de bestaande capaciteit.

Verder blijven we onze processen alsmaar meer uitbreiden om de marktbehoefte zo goed mogelijk in te vullen. Meerdere projecten en ontwikkelingen met partners zijn momenteel volop lopende.