COSH!

Online platform voor duurzaam shoppen

We dragen allemaal, elke dag kleding. Onze kleding is onze tweede huid en onderdeel van onze identiteit. Maar tegelijk is de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Duurzame kleding vinden is niet altijd gemakkelijk.

Niki De Schryver, duurzame ondernemer in hart en nieren, ontwierp daarom de online tool COSH! Het doel is een duurzamer alternatief te kunnen bieden aan iedereen die zich bewust is van de vervuiling en problemen gekoppeld aan ‘fast fashion’.

Concreet is COSH! een gloednieuw online zoekplatform dat consumenten begeleidt in hun zoektocht naar duurzame, ethische kledij. Shoppers vinden er een helder overzicht van de duurzaamheidskenmerken van kledingmerken en kunnen er op zoek gaan naar duurzame(re) mode binnen hun stijl en budget. Duurzaam shoppen wordt hier wél gemakkelijk.

Verder stelt COSH! zich ook beschikbaar voor duurzaamheidsadvies aan retailers en voor de press releases van nieuwe duurzame merken.

Download pdf bestand

Niki De Schryver - Co Create Belgium

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. COSH! groeide uit van een app tot een volledig, gebruiksvriendelijk online platform dat consumenten helpt om, zonder inspanning, veel bewustere en duurzamere keuzes te maken tijdens het fysiek shoppen.
  2. COSH! geeft duidelijk de duurzaamheidskenmerken van kledingmerken weer, met focus op materiaal, werkomstandigheden en circulariteit. Shoppers vinden er vlot duurzame kleding in hun stijl en budget, en kunnen zelfs een duurzame shoppingroute op maat downloaden.
  3. Mensen ontdekken duurzame merken uit België en Nederland en hun lokale verkooppunten in de buurt. Er bestaat al een ‘transparantieindex’ voor grote internationale merken (methode van Rank a Brand), maar die wordt echter betaald door de merken zelf ...
  4. Dankzij het platform en door te netwerken kregen we ook veel consultancyaanvragen: steeds meer merken en retailers zien het belang in van een overstap naar duurzamere producten en willen zich daarbij laten adviseren.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. COSH! was aanvankelijk een app met AI, maar pivoteerde dan naar een online platform. De budgetten voor AI liggen veel hoger dan de subsidiebudgetten. Met die overstap overwonnen we een technologische barrière en konden we een grote doorstart maken.
  2. Retailers meekrijgen in een innovatief verhaal is niet eenvoudig. Soms voelt het ook alsof we moeten concurreren met overheden: sommige merken denken dat ze de ondersteuning die COSH! hen biedt, ook gratis kunnen verkrijgen bij stedelijke diensten of middenveldorganisaties.
  3. Er kwam onverwacht een einde aan onze samenwerking met Studio Cojak. Dat zorgde voor problemen in het pas gevormde COSH!-team, met grote vertragingen tot gevolg. Nu hebben we onze les geleerd: we bestaan uit een vast en beter gestructureerd team en schreven een duidelijke interne code of conduct uit.
  4. Ondernemen is zwaar, druk en vraagt veel doorzettingsvermogen. Je moet als ondernemer sterk in je schoenen staan, vertrouwen hebben in het proces en blijven plannen, ook als die plannen dan wijzigen. Het blijft een moeilijke evenwichtsoefening om steeds alle ballen in de lucht te houden.
1 online zoekplatform
220 duurzame merken uit BE en NL
2.000 subscribers nieuwsbrief
3.474 bezoekers website

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Dankzij dit project kon COSH! uitgroeien en zich ontwikkelen tot het gebruiksvriendelijk online platform dat het nu is. Nadat we hadden besloten om van de applicatie een online platform te maken, maakte COSH! een echte doorstart en ondertussen hebben we betalende klanten. Tot op vandaag zijn dat echter nog onvoldoende klanten om break-even te draaien. Met iets meer budget zouden we kunnen doorgroeien van start-up naar scale-up.