Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Wake up, Shake up, Start up!

Vlaamse jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs bedenken ideeën voor een duurzamere textielsector

GoodPlanet Belgium, Junior Argonauts, Kringwinkel Antwerpen, Unizo, VUB studenten en het EcoHuis van Stad Antwerpen scharen zich samen achter dit project.

Bij de aftrap krijgen alle secundaire scholen in Vlaanderen gratis een link naar de documentaire "Van katoen, het verhaal achter jouw onderbroek", over de vervuilende textielsector. Zo worden ze uitgenodigd om mee te stappen in een traject rond circulair ondernemen. De leerlingen uit de deelnemende klassen bezoeken eerst de afdeling textielverwerking van de Kringwinkel. Daarna brainstormen ze tijdens een GoodPlanet-workshop circulaire mode en textiel over mogelijke oplossingen voor de reststroom in de textielsector. Vervolgens werken de leerlingen in groepjes aan een eigen businessplan, begeleid door Junior Argonauts en Unizo. Ze kiezen hun eigen focus: materialen/grondstoffen ontginnen, onderdelen ontwikkelen, diensten aanbieden of zowel nieuwe als bestaande producten aanpassen aan het concept herbestemming.

Tot slot stellen ze hun ontwerpen voor aan het publiek. De geselecteerde voorstellen winnen een coaching traject: experts van Junior Argonauts begeleiden de leerlingen bij de uitwerking van hun ideeën en de oprichting van hun eigen start-up.

GoodPlanet Belgium

Partners Kringwinkel Antwerpen, Junior Argonauts, Unizo, VUB, EcoHuis van Stad Antwerpen

Sectoren