Quppa - Slim online platform voor herbruikbare (koffie)bekers

Scan, drink en drop je koffiebeker voor hergebruik

Meeneemkoffies en andere dranken worden nog te vaak gedronken uit wegwerpbekers. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden deze wegwerpbekers vaak niet gerecycleerd. Ze bevatten een dun laagje plastic om ze waterdicht te maken. Na kort gebruik belanden ze bij het restafval.

Met ons project willen we het gebruik van wegwerpbekers drastisch verminderen. We bouwen in Leuven een slim online platform dat het gebruik van herbruikbare meeneembekers mogelijk maakt. Als gebruiker betaal je een kleine, eenmalige deelnameprijs om lid te worden van het systeem. Je hebt dan telkens recht op een propere herbruikbare beker die je na gebruik weer kan achterlaten in een van de deelnemende zaken. Door de bekers te chippen zorgen we voor een slimme opvolging van de stroom aan koffiebekers. Bovendien zorgt een tijdsafhankelijk puntensysteem voor een snelle teruggave van de bekers.

Op termijn willen we ook bedrijven en onderwijsinstellingen, waar vaak koffieautomaten staan, bereiken. Om ook hier het bekersysteem in te voeren zetten we in op de ontwikkeling van een slimme automaat voor het verdelen en verzamelen van de bekers.