We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Om te kunnen evolueren naar een circulair economisch model, is het belangrijk om de kwaliteit en repareerbaarheid van producten te verbeteren. Een hiaat in dit proces is het gebrek aan een evenwichtige en actieve communicatie tussen producenten, consumenten en reparateurs. Er ligt nochtans een enorm potentieel aan informatie over de herstelbaarheid van producten bij de consument.
Met het project Repairable wil Netwerk Bewust Verbruiken een actief dialoog opbouwen tussen producenten, consumenten en reparateurs. We willen onderzoeken hoe gebruikers, met hun ervaring wat betreft het herstellen van producten, een evenwaardige gesprekspartner kunnen worden van de industrie, distributeurs en beleidsmakers.
Concreet onderzochten we via een actieonderzoek, het Grote Repareeronderzoek, de repareerbaarheid van spullen en de knelpunten die consumenten ondervinden. Op basis daarvan hebben we verschillende methodieken ontworpen en uitgeprobeerd om verschillende stakeholders te betrekken bij het debat. Met de resultaten en leerlessen uit die tests kunnen we naar beleidsmakers, middenveldspelers, reparateurs en producenten stappen. Op die manier hopen we met dit project enerzijds slim productdesign en anderzijds bewust consumentengedrag te stimuleren.
Netwerk Bewust Verbruiken vzw
Partners Stuyverij vzw, Komosie
Sectoren
Ons project toont het potentieel van de geteste methodes en wekte interesse bij partnerorganisaties, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. Samen met enkele van die organisaties werkten we mee aan een Europees project, Sharepair. Dat project werd goedgekeurd nog voor het einde van Repairable, waardoor we de resultaten onmiddellijk konden verzilveren en acties ondernemen op grotere schaal.
Sharepair heeft als doel het repair-ecosysteem te ondersteunen, onder meer door digitale tools te ontwikkelen in samenwerking met gebruikers. De bevragingen en methodes (IVOX, dagboekmethode ...) van ons project fungeerden als startpunt voor kennisontwikkeling binnen Sharepair. We deelden onze onderzoeksbevindingen, werkten mee aan een good practices report over burgerpanels en spelen een actieve rol in een coalitie van Europese steden die nieuwe burgerpanels wil uitrollen.