We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Better Future Factory is een Nederlands innovatiebureau dat zoekt naar duurzame manieren om met plastic afval om te gaan. Met de steun van Renewi ontwikkelden ze filamenten voor 3D-printers, gemaakt van gerecycled plastic. Die verkoopt de studio nu via dochterbedrijf Refil.
3D-printen maakt de laatste jaren een opmars. Met gesmolten plastic kan aan sneltempo een grote verscheidenheid aan objecten gemaakt worden. Die plastic komt jammer genoeg vaak toch nog in de natuur terecht en is gemaakt van uitputbare grondstoffen. Daarom hielp Renewi een aantal jonge ondernemers van Better Future Factory om filamenten voor 3D-printers te maken uit gerecycleerde kunststoffen. Via dochterbedrijf Coolrec leverde Renewi de kunststof voor een wit filament. Die kunststof haalde het bedrijf uit de recyclage van oude koelkasten. Ook de spoel waarrond het filament zit, is gemaakt van recycleerbaar karton.
De basis van dit initiatief werd zo’n tien jaar geleden gelegd. Casper van der Meer, Gaspard Bos en Bart Bleijerveld kregen van TUDelft de vraag om een oplossing te bedenken voor het vele afval op het Flevolandse Lowlands-festival. Daarvoor ontwierpen ze een shredder die met de hulp van menselijke spierkracht plastic versnippert. Festivalgangers brachten plastic flesjes en bekers aan en kregen daarvoor plastic juwelen in ruil – gemaakt van het afval dat ze zonet zelf versnipperd hadden.
De producten die Better Future Factory printte en de gerecycleerde filamenten zelf verwierven een grote bekendheid, waardoor de makers besloten Refil op te richten. Die dochteronderneming verkoopt de gerecycleerde filamenten gemaakt van oude autodashboards, gerecycleerde frisdrankflessen en yoghurtbakjes en andere voedselverpakkingen. Ook het transport blijft beperkt, omdat Better Future Factory zoekt naar productiepartners die fysiek zo dicht mogelijk bij elkaar zitten.
Om er zeker van te zijn dat er geen giftige stoffen vrijkomen uit de plastics en dat ze niet vervormen, gebruikt Better Future Factory enkel traceerbare materialen die het REACH en RoHS-label kregen.