NextGrain

Bierdraf als superfood

Wist je dat bierdraf het ideale ingrediënt is voor pizzadeeg, pasta en pannenkoeken? En dat je er eiwitrepen voor fervente fitnessers mee kunt maken? Toch verwerken we het vandaag maar in minder dan 1% van onze voedingswaren. Dat percentage wil NextGrain opkrikken. Het bedrijf verwerkt graanresten van bierproductie tot drafbloem en -zaden.  

Restproduct voor dier én mens
Ons land telt zo’n 400 bierbrouwerijen. Die maken elk jaar bijna 2,2 miljoen liter bier. Maar dat is wel een erg vervuilend proces: graanteelt vraagt veel land en water, en per 100 liter bier blijft er ook zo’n 20 kilogram ‘bierafval’ over. Veel bierbrouwerijen verkopen dat restproduct al aan veehouders, die er hun dieren mee voeden. Maar het bierdraf zit ook voor mensen boordevol eiwitten en vezels, en kunnen we daarom perfect in onze keuken gebruiken.

Drafproducten met weinig suiker en gluten
NextGrain verwerkt het bierdraf bijvoorbeeld tot bloem en zaden. Met die bloem kun je verschillende zoete lekkernijen maken, zoals muffins en cake. De zaden zijn dan weer de perfecte smaakmaker in granola en muesli. In de producten zit ook amper suiker of gluten. Daarom zijn ze bijvoorbeeld ideaal voor diabetici en voor mensen die een glutenarm of ketogeen dieet volgen.