Komrads - Sneakers van appelleder

Komrads: van sovjet-revival tot duurzame sneakers

Hedendaagse Schoenenrevolutie

Komrads werd in 2015 opgestart door Greet Goegebuer en Mark Vandevelde. Hun doel was een duurzaam, authentiek cultmerk voor sneakers te creëren, dat tegelijkertijd ook hedendaags is. Eerst begonnen ze met de Heritage ICNS, een iconische sovjet sneaker die voor het eerst geproduceerd werd in de jaren vijftig door de Czech Boot Company als antwoord op de westerse schoenenmode (Converse All Stars). De oorspronkelijke productie werd echter stopgezet in 2009, maar Komrads geeft deze iconische canvas sneaker vandaag een tweede leven. De herboren schoen wordt nog steeds in Slovakije gemaakt.

Na de ICNS ging Komrads in oktober 2020 een stapje verder en maakte het de eerste circulaire sneaker in de collectie. Komrads APL, volledig gemaakt van hergebruikte en gerecycleerde materialen, was geboren. De APL zijn geproduceerd in Europa om internationaal transport te minimaliseren. Komrad zorgt er ook voor dat er geen sociaal onaanvaardbare arbeidsomstandigheden zijn. En het bedrijf vermijdt ook de ontginning van nieuwe natuurlijke hulpbronnen.

Mode op weg naar zero-impact

Komrads APL zijn uitsluitend gemaakt van duurzame materialen. De bovenkant is ecologisch appelleder dat gemaakt is van afval uit de appelsap-industrie. De zool is van 100% gerecycleerde rubber, gekleurd met biologische verf. De lining en veters zijn van gerecycleerd katoen en PET-flessen en de uitneembare zool is van gerecyclede koolstof.

Waarom Circulair

Greet en Mark kozen voor een circulaire sneaker om een positieve impact te hebben op de toekomst van hun kinderen en de planeet. Bovendien zitten ze op de goede plaats om een verschil te maken: de mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd.