Kabas

Kabas is een verpakkingsvrije winkel in Mechelen en Kapelle-op-den-Bos.

Kabas staat voor verpakkingsvrij, lokaal, biologisch en kwaliteit. De twee winkels in Mechelen en Kapelle-op-den-Bos bieden voeding, onderhoudsproducten en gebruiksgoederen aan die klanten helpen om verpakkingsvrij(er) te leven. Klanten nemen zelf bokalen, zakken en doosjes met om te vullen met producten uit de winkels.

De winkels van Kabas bieden een assortiment aan van nauwkeurig geselecteerde en kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en gebruiksvoorwerpen. Alle producten worden aangekocht in bulk en zijn daardoor verpakkingsvrij of hebben een ecologisch verantwoorde verpakking. Daarmee willen de winkels de consument de kans geven om dagdagelijks verpakkingsvrij(er) te leven. De kost die bespaard wordt door verpakkingen weg te laten, kan geïnvesteerd worden in kwalitatieve producten.

Sommige producten moeten wel verplicht verpakt zijn. Als dat het geval is, zoekt Kabas naar milieuvriendelijke oplossingen zoals circulaire statiegeldverpakkingen of composteerbaar papier. Daarnaast zijn de producten zo lokaal en biologisch mogelijk. Streekproducten krijgen altijd voorrang en de korte keten wordt gepromoot. Vlees is niet te vinden in de winkels, omdat de impact van vleesproducten op de atmosfeer te groot is.

Omdat de overstap naar verpakkingsvrij(er) leven niet altijd zo eenvoudig is, kunnen klanten bij Kabas ook terecht voor tips en extra uitleg.

Hoe ziet winkelen bij Kabas er juist uit?
Je begint met je eigen container mee naar de winkel te nemen of te kopen bij Kabas. Daarna zet je de container op de weegschaal en druk je op de knop. Er komt dan een etiket uit de weegschaal waarop het gewicht van de container staat. Dat etiket kleef je op de container en vervolgens vul je je container met een product naar keuze. Je kiest dus zelf hoeveel je van elk product wil meenemen. Als dat klaar is, ga je naar de kassa waar je het etiket laat scannen en het nieuwe gewicht laat berekenen.