Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Fruitkruid

Van fruit naar poeder

 

 
 

In de fruitstreek wordt er jaarlijks veel fruit weggegooid of niet geplukt. 70% van deze overschotten wordt al verwerkt tot sappen, siroop… maar dit wil zeggen dat er nog een grote hoeveelheid fruit is dat momenteel verloren gaat. Daarnaast wordt er op dit moment veel lokaal fruit in koelkasten bewaard, om zo in de winter op de markt te komen. Voor deze twee problemen willen wij een lokaal, duurzaam alternatief bieden. De ontwikkeling van Fruitkruid zet in op de lokale verwerking en consumptie van de fruitoverschotten. Door met een optimaal droogproces fruit te drogen en te verwerken tot een smaakvol fruitpoeder, zet Fruitkruid in op lange houdbaarheid, maximaal behoud van vitaminen en een beperkt energieverbruik.

Het drogen van fruit kan op die manier een alternatief bieden voor koelen. Fruitkruid biedt mogelijkheden om gerechten op smaak te brengen en zo een extra dimensie aan de Belgische keuken toe te voegen. Dit zonder daarvoor een halve appel aan te snijden en de rest weg te gooien. In het voorgestelde project wordt de ontwikkeling uitgewerkt van een nieuw afgeleid fruitproduct dat wordt vervaardigd met reststromen van fruit uit Haspengouw in Zuid-Limburg. De lange termijnvisie voor dit project bestaat uit drie luiken:

  1. Productontwikkeling: “Fruitkruid uit restfruit”
  2. Efficiënt drogen met energie uit de streek
  3. 'Drogen als service', waarbij voedseloverschotten van horeca- zaken of slagerijen gedroogd worden om zo hun bewaartijd te verlengen

Door het fruit te drogen, kan het aangeboden worden als 'Fruitkruid': een droge stof met een enorme hoeveelheid smaak en vitaminen, die bij tal van gerechten voor een interessante smaak introductie kan zorgen. Zo kan appelkruid bijvoorbeeld gebruikt worden voor het toevoegen van een natuurlijke fruitige toets aan vleessauzen. Peerkruid zorgt voor een verrassende smaak in een theetje of bij patisserie. Naast appelen en peren bieden ook andere fruitsoorten uiteraard perspectieven. Hoe vaak worden bijvoorbeeld enkel de schillen van citroenen gebruikt in een cake, maar wordt de hele citroen weggegooid? Door de creatie van een natuurlijke citroensmaak maker is ook deze verspilling niet meer nodig.

 
 

vzw Heisa!

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 
 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 
 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?