Foresightee

Voedselverspilling voorkomen dankzij machine learning algoritmes

“Niets zo moeilijk als het voorspellen van de toekomstige marktvraag naar een bepaald product. Retailers en toeleveranciers worstelen hier dagelijks mee.” aldus de Fresh Food Logistics studie van het VIL vorig jaar. Dit project wil een nieuwe technologie uittesten die het zogenaamde forecasting probleem kan oplossen.

Supermarkten, voedingsverwerkende bedrijven en cateraars kopen en verkopen voedsel. Zij moeten inschatten hoeveel ze gaan verkopen en vervolgens bestellen. Met machine learning kunnen we ervoor zorgen dat de afstemming van aankoop op verkoop veel accurater gebeurt dan vandaag. Zo blijven er veel minder overschotten liggen omdat ze niet tijdig verkocht geraken, voorkomen we voedselafval en verhogen we winstmarges.

Foresightee heeft 1,5 jaar gebouwd aan zo’n machine learning algoritme. De ondersteuning vanuit Vlaanderen Circulair geeft de mogelijkheid om onafhankelijk de economische en ecologische meerwaarde in de praktijk te testen. Dat is broodnodig om in de sector vertrouwen en bekendheid te creëren voor onze innovatie.

Foresightee

Partners VITO, Agentschap Facilitair Bedrijf, VIL, Conickx Valerie, Coin Perdu

Sectoren