Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

edo collective

Duurzame modeontwerpers slaan de handen in elkaar

 

 

Duurzame modeontwerpers kunnen vandaag de dag niet anders dan binnen het lineaire retail systeem te opereren, dat gestoeld is op lage productieprijzen, massaproductie en wegwerp op het einde. Enkele Antwerpse mode-ondernemers slaan de handen in elkaar om via een innovatief businessmodel de circulaire mode, design en lifestyle een duwtje in de rug te geven. Via de oprichting van een coöperatieve vennootschap willen ze aan doorgedreven ketensamenwerking doen, die schaal- en bereikvoordeel mogelijk maakt, en erin zal slagen services zoals repair aan te bieden die als individuele spelers onmogelijk zijn om aan te bieden.

De cvba(-so) Close Buy wordt een autonome organisatie van ondernemers in de circulaire mode, design of lifestyle die zich vrijwillig verenigen om hun gemeenschappelijke economische, sociale en maatschappelijke behoeften en ambities te behartigen door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.

  • Enerzijds wordt de fysieke winkel gedeeld. De ontwerper-coöperanten staan per beurtrol zelf in de winkel. De rest van de tijd kunnen ze gebruiken om met de creatieve kant van hun zaak bezig te blijven.
  • Indien de kans zich voordoet en de ruimte het toelaat, kunnen ook andere zaken gedeeld worden zoals werkruimte, plek voor shootings, stock, showroom en andere faciliteiten, wat occasionele hoge kosten fel kan drukken.
  • De coöperatie zal groepsaankopen organiseren van duurzame grondstoffen. Deze zijn immers vaak enkel in grote oplages te verkrijgen, wat te duur uitvalt voor een individuele speler.
  • Een deel van de productie zou in house kunnen gebeurenService-model wordt mogelijk. Voor één mode-ondernemer is het opzetten van een repair-service of tailoring nooit kosten-efficiënt.
  • Er ontstaat een uitwisseling van materialen, kennis, en een kruisbestuiving van innovatie.
  • Door het vervangen van de klassieke derde partij (de retailer), ontstaat er een rechtstreeks contact tussen de makers en hun consumenten.
  • Door de duurzame producten samen in de verkoop te zetten, maak je het de consument gemakkelijk; het is immers naar deze ene plek dat je moet gaan, zou je duurzaam willen aankopen. Close Buy wordt zo een circular hotspot -one spot sustainable shopping

We geloven dat deze coöperatie een gamechanger kan worden, met het potentieel om de circulaire mode uit de niche-sfeer te halen. Na een eerste succesvolle opstart in Antwerpen, moet het model opschaalbaar zijn naar andere steden.

 

Download pdf bestand

LES REBELLES vzw

Partners Circular Textiles bvba, w.r.yuma

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?