Dialoog vzw

Stationsgebouw wordt duurzame werkplek en ontmoetingsruimte

Het stationsgebouw van Wijgmaal stond al 15 jaar leeg. In 2010 stortte de noordelijke vleugel in en werd het gebouw onbewoonbaar verklaard. Toen ook het jeugdhuis er vertrok, raakte het snel in verval. Om het station een nieuwe invulling te geven, deed het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) in 2013 een concessie-oproep. De voorwaarde? Minstens de helft van het vernieuwde gebouw moet een gemeenschapsfunctie krijgen.

Duurzame plek voor de hele buurt
Vandaag zijn de werken aan het Wijgmaalse stationsgebouw volop aan de gang. Dialoog vzw installeert er een demonteerbaar kantoor, een vergaderlokaal en een ontmoetingsruimte voor de buurt. Die zal de stad Leuven verhuren. De verbouwing brengt wel grote uitdagingen met zich mee: het gebouw ligt naast een perron waar nog treinen rijden en moet daarom voldoen aan eisen rond akoestiek. Ook is het erkend erfgoed.

Maximaal hergebruik van materialen
Dialoog vzw werkt met zo veel mogelijk gerecupereerde materialen. Het hergebruikte bijvoorbeeld metselwerk van de ingestorte vleugel en van externe afbraakprojecten. Ook trok de vzw betonnen balken en kolommen op van circulair beton, en gebruikte ze demonteerbare welfsels. De houten I-liggers voor het dak zijn opgebouwd uit gerecycleerde houtfracties en de houten gevelbekleding wordt gemaakt van afgekeurde houtpartijen. Met het afbraakhout maakte een vereniging tot slot een houten buurtbar en picknicktafels.

De organisatie gebruikt ook gerecupereerde materialen om de ruimtes af te werken, zoals binnendeuren, tapijttegels voor de vergaderzaal en een keuken.

Milieu-impact van ontwerp meten
Om het nieuwe ontwerp zo energiezuinig mogelijk te maken, toetste de vzw het ook aan de ontwerprichtlijnen voor veranderingsgericht bouwen, en gebruikte die de TOTEM om de milieu-impact van het gebouw te meten.