We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Onze bodem vervult een heel aantal belangrijke economische, maatschappelijke en ecologische functies, genaamd ecosysteemdiensten: voedsel- en biomassaproductie, bron van grondstoffen, waterhuishouding, habitat voor dieren en planten … Als de bodem in staat is al die ecosysteemdiensten te vervullen, mogen we spreken van een gezonde bodem.
Een gezonde bodem speelt ook een belangrijke rol in de circulaire economie, want om onze bodem gezond te houden, moeten we er duurzaam mee omspringen. Dat is bijvoorbeeld uiterst belangrijk in het kader van bouw- en infrastructuurprojecten en kan niet zonder een goede samenwerking van de verschillende betrokken actoren. Zij moeten zich te allen tijde bewust zijn van de impact van hun activiteiten op de uiteindelijke kwaliteit van de bodem.
Met het project Bouwen op/aan gezonde bodem ging Immoterrae op zoek naar de belangrijkste bedreigingen voor de bodem als gevolg van bouw- en infrastructuurwerken. Daarnaast willen we de verschillende stakeholders bewust maken van het belang van een gezonde bodem en concrete oplossingen aanreiken om bodemzorg te integreren in de uitvoering van grondwerken.
Wij denken dat via een multidisciplinaire aanpak elke schakel in de keten zijn waardevolle bijdrage kan leveren en we kunnen voorkomen dat de verschillende (onder)aannemers elkaar tegenwerken. Zo kunnen opdrachtgevers al van in de ontwerpfase concrete maatregelen opnemen in het lastenboek. Evengoed is het belangrijk om de ‘ontvangers’ van de grondoverschotten nauwer te betrekken en niet enkel te focussen op het terrein waar gronden vrijkomen.
Immoterrae
Partners Grondbank vzw, Vlaamse Confederatie Bouw, Vlaco vzw, Agro Energiek bvba, GLDC Bvba
Sectoren
De webinar in november 2020 was met meer dan 180 deelnemers zeker geen eindpunt. Veel deelnemers werken momenteel een aantal actiepunten uit om de resultaten van het project verder in de praktijk om te zetten, zoals het organiseren van opleidingen of het schrijven van typeposten m.b.t. bodemzorg.